Trend: proteinski bagli, ki jih pripravimo v nekaj minutah
Nekako takole gre: čim manj sestavin, čim manj porabljenega časa, čim manj korakov v receptu in, seveda, čim bolj osupljiv in navdušujoč rezultat. Če je le mogoče, ena posoda ali en pekač. Delo naj opravi pečica. Še bolje, cvrtnik na vroč zrak. Ni čudno, da so štručke, ki vam jih bomo predstavili danes, postale velikanska uspešnica na tiktoku, instagramu in širše.
Newyorški bagli ekspresno
Gotovo ste že slišali za kruhke, ki jim po angleško rečemo bagel. To so slavni kruhki, podobni ameriškim krofom, torej z luknjo na sredini – in s postopkom priprave, ki se ga marsikdo ustraši, saj zahteva tudi vodno kopel. Navadno so posuti s sezamom, makom ali drugimi semeni. Mehki in dokaj gosti, navadno prerezani na pol in nadevani s kremnim sirčkom, prekajenim lososom, pršutom ali drugimi nadevi in oblogami.
Priprava takšnih kruhkov ni tako zapletena, kot je dolgotrajna: večinoma vsi hitro usvojijo delanje lukenj, zatem dejstvo, da je treba vse pokuhati v kropu, da dobi značilno bleščečo skorjo, seveda pa zahtevajo svoj čas za gnetenje in vzhajanje. Nato pa še v pečici. Nič čudnega, da se je na družbenih omrežjih v teh dneh našel nekdo, ki je prebrisano potegnil bližnjico in pripravil bagle v pičlih desetih minutah. No, ne samo nekdo.... Cela vojska.
Le štiri sestavine in nič vzhajanja
Krajši čas priprave pa ni edina bližnjica, ki jo je ubral. Uspelo mu je zmanjšati tudi število sestavin, hkrati pa je avtor poskrbel, da so kruhki polni beljakovin v obliki mladega sirčka, grškega jogurta, zrnatega sira in tako veliko bolj hranilni od običajne različice. Recept je zanimiv predvsem zato, ker testa ne vzhajamo – za to čisto solidno poskrbi soda. Takoj ko pičle štiri sestavine zgnetemo v gladko kepo, jih oblikujemo v obročke in po želji posujemo s semeni. Nato pa je čas, da romajo v čudežno napravo, v kateri v zadnjem času na družbenih omrežjih pripravljajo vse povprek. Cvrtnik na vroč zrak. V cvrtniku bodo bagli gotovi v pičlih nekaj minutah, če pa ga še niste uvrstili med druščino gospodinjskih aparatov, se še vedno lahko zatečete k običajni pečici. Peka bo tam sicer trajala malce dlje, a vseeno bo kruh pečen v manj kot 20 minutah. Recept dodajamo, poskusite!
Proteinski bagli
Tudi tokratni recept je s tiktoka in pripravljen, kot bi mignil; sploh ker govorimo o kruhu brez dolgega vzhajanja, brez kvasa in brez kompliciranja
Za 4 kose.
- 220 g gladke moke
- 320 g svežega sirčka (lahko proteinskega)
- 1/2 žličke soli
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlica mleka za premaz
- semena za posip po želji
Priprava
- Pečico segrejemo na 180 stopinj in pekač obložimo s papirjem za peko.
- V posodo stresemo moko, sol, sladkor in pecilni prašek. Premešamo in nato dodamo še mladi sirček ter vse skupaj pretlačimo z vilicami.
- Oblikujemo kepo testa in jo prestavimo na pomokan pult.
- Testo zatem razrežemo na štiri enake dele in oblikujemo obročke.
- Premažemo jih z mlekom, po želji potresemo s semeni in pečemo od 17 do 20 minut.
- Bagle nato prerežemo na polovico in nadevamo s poljubnim nadevom.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: hitri recepti za vsak dan