Odprta Kuhinja

Trend: tiktok osvežilna sladica, ki jo pripravite brez pečice

Fotografija: Ana Lopez Fernandez/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-

V vročih dneh nam niti na misel ne pride, da bi hodili blizu pečice, a to seveda ne pomeni, da se po kosilu ne prileže sladica.


Pri poletnih sladicah smo malce zahtevnejši. Želimo si, da so lahkih tekstur in ne obtežijo želodca, hkrati smo že malce naveličani le sladoleda ter si želimo nekaj novega. Zato je trend limonovih ladjic, za katerimi v teh dneh splet malodane nori, ravno pravšnja rešitev za sladke pregrehe v vročih dneh.

Gre za popolno poletno sladico, ki jo pripravimo iz limon in še štirih sestavin. Aroma citrusov poskrbi za svežino, da pa krema ne bi bila dolgočasna, sladico zaključimo v slogu francoskega crème brûléeja in tako dodamo hrustljavo piko na i.
Ker se v zadnjem času zdi, da pri kulinariki niso več pomembne le teksture in okusi, temveč navduši predvsem privlačen videz jedi, bomo limonovo kremo postregli v limonovih čolničkih in tako izkoristili cele sadeže, od soka do lupinice. Nič čudnega, da v teh dneh sladico pripravljajo prav vsi spletni gurmanski veljaki, saj je res nekaj posebnega.

Malce drugačna krema


Če se s crème brûléejem še ne poznate: ime kultne francoske sladice bi v slovenščino prevedli kot opečeno smetano in slednja je glavna sestavina tudi naše limonove različice. Posebnost te sladice je karamelizirana skorjica, ki jo kot tanko steklo razbijemo, ko se z žličko lotimo krhke jedi. In čeprav se procesi francoske kuhinje včasih zdijo sila zapleteni, gre v resnici za povsem preprosto pripravo. Z velikim učinkom, seveda.

Sladica bo toliko bolj navdušujoča, če bomo uporabili sveže limone, z debelo lupino, ki so zrasle nekje ob morju, kjer so bile deležne obilice sonca. Saj veste, kulinarične izkušnje nas tudi za domačo mizo lahko za kratek hip odpeljejo na amalfijsko obalo, Capri ali nekoliko bližji Hvar. Zakaj se torej tja ne bi odpravili kar danes?

Sladkor v prahu in kristalih


Skratka: za šest serviranj potrebujemo tri limone, sladko smetano, sladkor v prahu, ki bo poskrbel za mehkobo kreme, in tistega v kristalih, ki bo hrustal na vrhu. Za nežnost pa bo poskrbela aroma vanilje, ki jo lahko dodamo iz stroka, v pasti ali prahu.

Tudi veganska različica obstaja. V tem primeru običajno smetano pač zamenjamo z rastlinsko, dodamo pa še svilnat tofu, da bo krema bolj čvrsta. V vsakem primeru bodo nad sladico navdušeni prav vsi tisti, ki uživajo v kremastih teksturah in svežih notah citrusov.

Recept za limonovo kremo v čolničkih


Takšna sladica, skupaj s hrustljavo karamelizirano skorjo, postrežena v limonovih ladjicah, vzame 15 minut časa, učinek, ko jo postavimo na mizo, pa je velik. Ta sladko-kisla in prijetno sveža sladica trenutno izjemno navdušuje na tiktoku, glede na to, da je preprosta in nič kaj izumetničena, pa bo gotovo navdušila tudi vas. Jedli bodo štirje, dva bosta lahko dobila repete.

Sestavine  • 200 g sladke smetane

  • 60 g sladkorja v prahu

  • kristalni sladkor za skorjico

  • 4 bio limone

  • 1 žlička vaniljeve paste


Priprava


1. Limone dobro operemo, tri izdolbemo in iztisnemo sok, najbolje, da ga tudi takoj precedimo. Četrto ostrgamo, kajti potrebujemo samo lupinico.

2. V dobri kozici, v kateri se hrana ne prismodi, zmešamo smetano, 60 gramov sladkorja, limonino lupinico in vse skupaj segrevamo skoraj do vrelišča – ne sme pa zavreti. Tri, štiri minute bo dovolj. Kozico odstranimo z ognja in dodamo 30 ml iztisnjenega limonovega soka ter vaniljo. Dobro premešamo. Kremo po želji precedimo, da je zares čisto gladka, in z njo napolnimo limonove čolničke. Vse skupaj postavimo v hladilnik za eno do dve uri.

3. Pred strežbo potresemo z navadnim sladkorjem in s kuhinjskim brenerjem segrevamo, dokler skorja ne karamelizira.

Fotografija: Ana Lopez Fernandez/Getty Images
Datum Objave: 24.7.2023 ob 08:07

Več iz te teme:

limonelimonova krema

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.