Trendi fižolova jed v 15 minutah, ki je boljša od prebranca
Stročnice so izjemno hranilna sestavina, ki bi jo bilo treba pogosto vključiti v naše jedilnike, pravijo nutricionisti. Fižol pa je tudi izjemno priročna hrana, katere konzervo se vselej splača hraniti v shrambi, saj jo lahko pripravimo na najrazličnejše načine. Iz nje se da pričarati cel obrok in to bomo dokazali tudi z današnjim receptom.
Fižol lahko vključujemo v različne enolončnice, solate in druge jedi. Danes pa se bo konzerva teh stročnic znašla kar v glavni vlogi. Pravzaprav bomo potrebovali dve.
Štiri sestavine, 15 minut dela
Prepričani smo, da ste že slišali za prebranec, ki je poleti zvezda vsake prave piknik mize. Današnji recept je nared precej hitreje, a zato ni nič manj okusen. Po mnenju nekaterih tradicionalno srbsko jed celo prekaša. Zaradi dodatka feta sira je kremaste teksture, odličnemu okusu pa botrujejo vložene paprike. Gotovo je v shrambi še ostal kakšen kozarec od poletja. Gre torej za nekakšen miks sestavin, ki bi jih navadno vsako posebej našli postreženo ob mesnih jedeh z žara, a če združimo moči vseh, se bodo brez težav povezale v glavno jed.
Da ne bomo predolgi, naj še izdamo, da za pripravo te fižolove jedi potrebujete le štiri sestavine, pičlih 15 minut in eno ponev. Obrok pa bo dovolj nasiten, da bo za prilogo dovolj le popečen kos kruha. Prepričani smo, da boste z njim na koncu obroka ponev pomazali do čistega.
Sestavine
- 320 g vloženih pečenih rdečih paprik (najbolje vloženih v olju)
- 200 g feta sira
- 480 g belega fižola (2 konzervi)
- 1 strok česna
Priprava
- Omako pripravimo v multipraktiku: v posodo stresemo paprike, česen in feta sir ter vse skupaj zmeljemo do gladke teksture.
- Na štedilniku segrejemo ponev in vanjo vlijemo omako iz fete in paprik ter vanjo vmešamo odcejen fižol. Vse skupaj dobro premešamo in segrejemo, da začne brbotati.
- Popečemo kruh z drožmi in ga postrežemo ob fižolovi jedi.