Odprta Kuhinja

Tri pravila za najboljšo ledeno kavo

Fotografija: Yulia Lisitsa/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Je še kaj boljšega od kremaste in ravno prav sladke ledene kave?


Težko si predstavljamo življenje brez kave, poleti pa si jo še posebej radi privoščimo v obogateni in ledeni različici. Skodelico ali kozarec slednje bi skorajda lahko označili za sladico, kako bogata je, pa je odvisno od tega, kaj vse dodamo črni opojni pijači.

Vsak jo pripravlja po svoje. Nekateri obožujejo italijanski affogato, ki je pravzaprav le espresso, prelit čez kepico vaniljevega sladoleda, spet drugi radi dodajo sladkor, mleko in smetano. Mi pa danes svetujemo, kako pripraviti takšno ledeno kavo, ki se ji ne bo mogel upreti nihče. Preverite, katerih treh pravil se morate držati, ko boste polnili kozarce.

Prava izbira kave


Čeprav ji bomo primešali še druge sestavine, izbira kave ni nepomembna. Najboljši okus bo ledeni kavi dala arabica, saj ta vrsta praženih zrn diši po čokoladi, oreščkih in karameli, kar bo poletnemu napoju obogatilo okus. Kremasta mešanica bo tako še bolj dišeča in okusna, priporočamo pa tudi, da kavo pripravite kot espresso in ne po turško, da ne bi bila v napoto kavna usedlina.

Kocke ledu


Letos si ledene kave ne predstavljamo brez ledenih kock, kakšne izberemo, pa ni nepomembna podrobnost. Manjše kot bodo, hitreje se bodo topile in kava se bo prehitro razredčila. Tako pijača ne bo več kremasta in homogena. Izberite čim večje kocke ledu. Takšna različica je letošnji hit, pravimo pa ji kava čez led.
Priporočamo pa tudi to: Božanska ledena kava iz ledenih kock

Dodatki


Kot smo že omenili, lahko v ledeno kavo dodate sladoled, mleko ali smetano, ne pozabite pa tudi, da jo lahko malce začinite. S kančkom vanilje bo še bolj dišeča, tudi kardamom ji lahko dodate. Da ne omenjamo karamele, stepene smetane na vrhu ali nekaj kapljic topljene čokolade. Privoščite si!
Preberite še: Najbolj sočen biskvit na svetu, ki bo zaznamoval to poletje

Fotografija: Yulia Lisitsa/Getty Images
Datum Objave: 23.7.2022 ob 08:07

Več iz te teme:

ledledena kavakava

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.