Odprta Kuhinja

Trik, da bo pire najbolj kremast in vedno brez grudic

Qwart/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Sezona polnjenih paprik kar kliče, da si za prilogo omislimo pire krompir.


Gotovo ste v zadnjem času za prilogo k polnjenim paprikam, čuftom ali pa morda toplim murkam pripravljali krompirjev pire. Zanj obstaja mnogo različnih receptov, pri vseh pa si želimo podobnega rezultata. Da bi bila tekstura kremasta in popolnoma brez grudic. Pireja se lahko lotimo na mnogo različnih načinov, pred kratkim pa smo na družbenih omrežjih našli še enega, na katerega do zdaj, čisto po pravici, nismo pomislili.

Čeprav krompirjev pire vsi pripravimo malce po svoje, obstaja nekaj pravil, ki se jih gre držati. Pomembno je, da izberemo pravo sorto krompirja, prav tako, da ga pričnemo kuhati v hladni in dodobra osoljeni vodi. Pozorni moramo biti, da ga ne kuhamo predolgo, pa tudi, da ga na koncu dobro odcedimo. Ne želimo si namreč, da bi bil voden.

Okus lahko izboljšamo z maslom, kislo ali sladko smetano, celo s sirom maskarpone. Nekateri dodajajo še kis, česen in druge začimbe, tudi majonezo! Skratka, izbira recepta je popolnoma vaša domena, zdaj pa je čas, da razkrijemo, kako do najbolj kremaste teksture.



Kot vidite v zgornjem videu, je skrivnost v mikserju, ki ga navadno uporabimo pri stepanju smetane ali mase za palačinke. Presenetljivo deluje tudi pri krompirjevem pireju, saj koščke enakomerno razbije. Pri tem ne povzroči razkrajanje škroba, kakor se lahko zgodi pri paličnem mešalniku, posledica pa je precej gumijasta krompirjeva priloga.

Pire tako pripravimo po ustaljenem receptu, le da se kock kuhanega krompirja najprej lotimo z mešalnikom. Nato po želji dodamo še druge sestavine in uživamo v odlični teksturi. Pa okusu tudi, seveda!
Preberite še: Sedem največjih napak, ki jih ne smete zagrešiti, ko kuhate pire

Fotografija: Qwart/Getty Images
Datum Objave: 29.8.2022 ob 08:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: