Odprta Kuhinja

Sladke skrivnosti zime, ki bodo popestrile praznični čas in navdušile vse generacije

FOTO: Depositphotos
Odpri galerijo
A+   A-
S hladnejšimi dnevi in večeri se kuhinja prebuja v pravo kulinarično oazo, kjer se začnejo dogajati najlepše stvari in najlepši trenutki druženja.

Preden se posvetimo prazničnim jedem in sladicam, ki nas bodo razveseljevale skozi ves december, si lahko popestrimo pričakovanje z nekaj okusnimi recepti. K delu povabimo najmlajše in jim približajmo postopek priprave preprostih sladic, ki bodo očarale vse, ki imajo radi orientalski okus slastne pistacije. Namesto tradicionalne vroče čokolade bomo tokrat pripravili pistacijev napitek, ki bo zamenjal klasični okus, tiramisu bomo obogatili s pistacijami, ob koncu pa se bomo lotili še priprave kremaste pite.

Za vse te sladke dobrote so ključni najkakovostnejši mlečni izdelki, zato smo izbrali priznano blagovno znamko Gurman Zelene doline, kjer za izdelavo milerama, kisle smetane, skute, kremnega sira maskarpone in masla uporabljajo izključno slovensko mleko. Izdelki z zaščitnim znakom »izbrana kakovost Slovenija« zagotavljajo vrhunski okus in kakovost, ki sta ključna za pripravo res nepozabnih sladic.

Gurman tako združuje modrost preteklosti in pričakovanja mlajših generacij. Ne glede na to, ali ste izkušeni kuharji ali zgolj kuharski navdušenci, bodo tudi med letošnjimi prazniki izdelki linije za kuhanje Gurman Zelene doline zagotovo vaši zvesti spremljevalci in navdih pri ustvarjanju nepozabnih in okusnih kulinaričnih doživetij.

Pistacijeva vroča čokolada

Pistacijeva vroča čokolada s stepeno svežo smetano je popoln užitek. Ko potrebujemo malce sladkega razvajanja po napornem dnevu v šoli ali službi, edinstvena in okusna mešanica pistacij in bele čokolade poskrbi za neskončno ugodje.

Sestavine za dve skodelici:

FOTO: Depositphotos
FOTO: Depositphotos
300 ml mleka Zelene doline

150 g bele čokolade

50 g masla Gurman Zelene doline

2 žlici pistacijeve kreme

pol čajne žličke vaniljevega izvlečka (po želji)

ščep soli

Dekoracija:

100 ml sladke smetane za stepanje Gurman Zelene doline

zdrobljene pistacije za posip

Priprava:

V srednje veliki kozici počasi segrejemo mleko Gurman Zelene doline, vendar ne sme zavreti. Dodamo na koščke zdrobljeno belo čokolado in mešamo, dokler se popolnoma ne stopi v mleku. Dodamo žlico masla Gurman Zelene doline in pistacijevo kremo. Mešamo toliko časa, da se sestavine dobro povežejo in napitek postane kremast. Po okusu dodamo vaniljev izvleček in sol, ki obogati okus napitka.

Kremasti napitek nalijemo v skodelice in ga po želji okrasimo s stepeno smetano Zelene doline ter posujemo z zdrobljenimi pistacijami. Bogat in kremast okus po pistacijah se odlično ujema z osnovnim okusom bele čokolade.

Tiramisu s pistacijami

Tokrat družino in prijatelje razveselite s tradicionalno italijansko sladico, ki jo bomo malce »preoblekli«. Nadeli ji bomo pistacijev preliv in jo obložili s sočnim kremnim pistacijevim nadevom. S to sladico se lahko posladkamo za večerjo ali pa jo ponudimo kot bogat posladek po kosilu.

Sestavine:

FOTO: Depositphotos
FOTO: Depositphotos
3 jajca (ločimo beljake in rumenjake)

100 g sladkorja v prahu

250 g kremnega sira Mascarpone iz linije Gurman Zelene doline

1 žlico kavnega likerja po želji

150 ml sladke smetane Gurman Zelene doline

6 žlic pistacijeve kreme (od tega je 1 žlica kreme za dekoracijo)

200 ml ohlajene črne kave, ki jo pripravimo z eno žlico instantne kave

75 ml likerja amaretto po želji

300 g piškotov za tiramisu

25 g nasekljanih pistacij

Priprava:

Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake in sladkor stepamo z električnim mešalnikom toliko časa, da postanejo svetli in gosto kremasti. Dodamo kremni sir Mascarpone iz linije Gurman Zelene doline in po želji kavni liker ter mešamo še približno tri minute, da se sestavine dobro povežejo.

Krema: V ločeni skledi stepemo smetano in tri žlice pistacijeve kreme. Mešanica se mora zgostiti, a ostati še rahla. Nato to zmes vmešamo v mešanico s kremnim sirom maskarpone. Očistimo metlice in v tretji skledi stepemo beljake, da nastane čvrst sneg. Sneg narahlo vmešamo v pistacijevo/maskarponejevo zmes. Mešanico shranimo v hladilnik.

Piškoti: V plitvi skledi zmešamo kavo, liker amaretto in dve žlici pistacijeve kreme. Piškote z obeh strani hitro potopimo v mešanico in jih enakomerno položimo na dno modela. Na vrh namažemo tretjino kreme in postopek dvakrat ponovimo, pri čemer izmenjujemo piškote in kremo.

Tiramisu pokrijemo in ga postavimo v hladilnik za vsaj tri ure ali še bolje čez noč. Pred serviranjem ga v mrežastem vzorcu prelijemo z eno žlico stopljene pistacijeve kreme in okrasimo z grobo sesekljanimi pistacijami po robu. Tiramisu se v hladilniku obdrži do dva dni.

Kremni pistacijev cheesecake brez peke

Kremna pita ali cheesecake bo zagotovo postala letošnji hit, saj je pripravljena hitro, ker je ni treba peči. Postrežemo jo lahko kot osvežujočo sladico po obilnem kosilu ali kot posladek za obiske, idealna pa je tudi za posebne priložnosti.

Sestavine za model premera 24 cm:

FOTO: Depositphotos
FOTO: Depositphotos
Biskvitna osnova:

200 g polnozrnatih piškotov

90 g masla Gurman Zelene doline

Krema:

400 g gostega milerama Gurman Zelene doline

200 g pistacijeve kreme

250 g kremnega sira Mascarpone iz linije Gurman Zelene doline

250 g stepene sladke smetane za stepanje Gurman Zelene doline

50 g sladkorja (po želji)

6 listov želatine

sok in lupinica ene limone

30 g sesekljanih pistacij

Za dekoracijo:

200 ml sladke smetane za stepanje Gurman Zelene doline

200 g skute Gurman Zelene doline

sladkor po okusu

pistacije za posip

Priprava:

Dno okroglega modela obložimo s papirjem za peko. Piškote drobno zmeljemo v multipraktiku. Maslo stalimo in ga premešamo z zdrobljenimi keksi. Mešanico enakomerno porazdelimo po dnu modela in dobro pritisnemo. Model postavimo na hladno.

Krema: V skledi čvrsto stepemo smetano. V drugi skledi zmešamo gosti mileram Gurman Zelene doline, kremni sir Mascarpone iz linije Gurman Zelene doline, pistacijevo kremo, limonin sok, limonino lupinico in po želji sladkor, dokler ne dobimo gladke zmesi.

Želatino za nekaj minut namočimo, ožamemo in jo v nekaj žlicah vroče tekoče smetane raztopimo, dodamo žlico mešanice kremnega sira, nato pa želatino vmešamo v pistacijevo zmes. Na koncu nežno vmešamo stepeno smetano. Po želji lahko dodamo še sesekljane pistacije. Zmes enakomerno nanesemo na piškotno dno.

Cheesecake postavimo v hladilnik za vsaj štiri ure ali bolje čez noč, da se dobro strdi. Za dekoracijo lahko v stepeno smetano dodamo skuto Gurman Zelene doline, dobro premešamo in jo nadevamo v slaščičarsko vrečko ter okrasimo cheesecake. Na koncu potresemo s sesekljanimi pistacijami.


Naročnik oglasne vsebine je Mlekarna Celeia

Datum Objave: 25.11.2024 ob 10:11

Več iz te teme:

receptsladiceZelene dolinemlečni izdelkipistacijakuhanje

Naročite se na e-novice:

Promo Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja