Odprta Kuhinja

Triminutni preliv za sladoled iz dveh sestavin, ki je boljši od karamele

Karamela. (Foto: vaaseenaa/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
V vročih dneh se najbolj prileže mrzel sladoled. Še boljše pa je, če je prelit s prelivom kot sta na primer čokolada ali karamela.

V teh se veliko ljudi po mestih sprehaja kar s sladoledom v roki, da se malce ohladijo. Hkrati pa seveda tudi posladkajo. Sladoled postaja vse bolj gurmanska sladica, slaščičarne, ki strežejo res dobrega, pa so na srečo vse bolj gosto posejane tudi pri nas. Seveda pa si sladoled lahko privoščimo tudi doma. Sami ga lahko tudi pripravimo, ali pa ga kupimo v trgovini. Tokrat pa bomo v le treh minutah pripravili preliv, da bo ledena sladica še bolj teknila.

Navadno v slaščičarnah sladoled zabelijo s čokolado ali karamelo. V zadnjih letih smo v Sloveniji kar nekajkrat slišali tudi za kepico vanilje, prelito z bučnim oljem. Kombinacija je presenetljiva, a anaravnost odlična. In v to smer pelje tudi nov tiktok trend, nad katerim se navdušuje svet. Gre za zanimiv par dveh viskoznih tekočin iz naše shrambe, iz mešanice katerih naredimo odličen preliv, na las podoben karameli. Ne da bi bilo pri tem treba segreti štedilnik.

Priprava traja manj kot tri minute, zanjo pa nam ni treba poznati prav nobene posebne kuharske tehnike. Skupaj bomo zmešali oljčno olje in javorjev sirup, s stepanjem pa ustvarili emulzijo, da bosta obe viskozni tekočini postali en sam krasen preliv, na pogled na las podoben karameli. Podoben je tudi okus, saj je stepen javorjev sirup prijetno sladek, dodatek oljčnega olja pa mu daje svilnato gladko teksturo in sijaj. Takšen preliv lahko v hladilniku tudi shranimo, kjer bo na naslednjo porcijo sladoleda počakal tudi do nekaj dni.

Sestavine

  • 80 ml kakovostnega oljčnega olja
  • 80 ml javorjevega sirupa

Priprava

  1. Tekočini zlijemo v visok krožnik in z metlico za stepanje ali vilicami pričnemo stepati, kot da bi želeli stepsti jajca. To počnemo toliko časa, da tekočina prične postajati motna in homogena. Dobili bomo žametno teksturo karamelne barve. S prelivom prelijemo servirane kepice sladoleda po lastnih željah.
Datum Objave: 9.7.2024 ob 08:07

Več iz te teme:

hirto in preprostosladicesladoled

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.