Trska s pivom in gobami

Zmagovalna jed Iztoka Majheniča s pivom, ribami in gobami. Foto: Jure Eržen

Riba, goba, pivo. 1. mesto za Iztoka Majheniča.

Sestavine

pribl. 750 g fileja trske (ali druge morske ribe)
1/4 l piva ležak (navadno pivo), 1 limona
šalotka, 500 g gob, narezani peteršilj, koper in drobnjak
100 g masla, sol, poper, nekaj drobtin

Priprava

1 Pečico segrejemo na 200 stopinj.
2 Ribje fileje operemo in jih osušimo ter namažemo z limoninim sokom.
3 V ponvi segrejemo tretjino masla in na njem prepražimo šalotko, nato dodamo gobe in pražimo približno pet minut. Na koncu dodamo še sol, poper ter začimbe.
4 V pekač damo preostanek masla in polovico mešanice iz ponve, dodamo fileje in pokrijemo s preostankom iz ponve. Vlijemo pivo in posipamo z drobtinami. (Če želimo, lahko po vrhu za skorjo potresemo še sir.)
5 Pečemo 20 do 30 minut.
Namig: Zraven lahko ponudimo pivski kruh. Testo pripravimo kot za navaden kruh, na koncu pa dodamo pivo. Če testo ni gladko, mu dodamo še nekaj moke. Pustimo ga vzhajati in nato spečemo. Lahko naredimo tudi bombetke ali spečemo kruh v krušnem modelu. Namesto fileja trske pa lahko uporabimo kakšen drug file morske ribe.

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana