Odprta Kuhinja

Vam po praznikih ostaja hren? Pripravite ta naravnost zdravilen krožnik

Odpri galerijo
A+   A-
Hren lahko uporabimo kadar koli, ne samo za spomladanske praznike; zmešamo ga z jabolki, rdečo peso ali indijskimi oreški.


Današnji recept je namenjen korenini hrena, ki je po praznikih ostala nekje v hladilniku. Hren je trajnica iz družine križnic kot zelje. Poznali so ga že v antiki, vidi se ga celo na freskah v Pompejih. V osrednji Evropi je bil zelo popularen v srednjem veku, ker še ni bilo popra in sta bila hren in gorčica edini pikantni začimbi, ki so ju poznali. Ne le korenina, tudi listi so bili zanimivi. Velik hrenov list so položili na vrh vložene zelenjave, da je preprečil oksidacijo in s tem kvarjenje ter podprl razvoj dobrih bakterij, potrebnih za fermentacijo.

Z rdečo peso in semeni


Pred leti sem si želela imeti hren na vrtu. Naučila sem se, da ga vzgojiš tako, da posadiš stranske korenine, ki so dolge kakšnih dvajset centimetrov. Posaditi jih je treba poševno, pod kotom 45 stopinj. Naj še prišepnem, da ima hren rad peščena in kompostna tla. Dolge stranske korenine odrežete na spodnjem delu res bogato razraščene korenine hrena. Imeli boste poln vrt hrena. Hrenu se zdaj vse leto izogibam na vrtu in priznati moram, da mi je precej v napoto. Ko končno pride čas, da bi ga izkopala, se pogosto zgodi, da mi z vseh strani ponujajo hren in moja korenina ostane lepo na vrtu, zato je smiselno, da hren uporabim kadar koli, ne samo za spomladanske praznike. Všeč mi je nariban skupaj z jabolki, ki omilijo njegov ostri okus. Lep recept je hren, zmiksan s pečeno rdečo peso in namočenimi sončničnimi semeni. Sol in poper po okusu in čudovit namaz je pripravljen. Zmiksan z indijskimi oreščki, gorčico in poprom ima več pikantnosti, zato je bolj primeren v manjših količinah.

Kaj še govori v prid hrenu? Odličen je za krepitev imunskega sistema, vsebuje precej vitamina C in ugodno deluje na prebavo. Spodbuja razvoj dobrih bakterij v črevesju in deluje razstrupljevalno. Smiselno je popiti malo več vode, kadar ga uživamo, sicer lahko občutimo mehur ali dobimo glavobol. Pomlad je najbolj primeren čas za detoks in hrena je povsod dovolj.

Gomoljna zelena s hrenovim prelivom


Za 2 osebi.

  • gomolj zelene

  • dva pora

  • timijan

  • olje

  • dve jabolki

  • sol in poper

  • jabolčni kis

  • sojina omaka


Krema

  • žlica masla iz indijskih oreščkov

  • korenina hrena

  • 2 žlički gorčice

  • sol in poper


Priprava


1. Gomolj zelene tanko olupimo in prerežemo. Por narežemo na kolute, tudi svetlo zeleni del. Jabolko olupimo, narežemo na četrtine, očistimo pešk in nalistamo.

2. Na olju popražimo por in jabolka, dodamo timijan, sol, oper, jabolčni kis in sojino omako. Ker je sojina omaka slana, previdno s soljo. Zalijemo z 200 ml vode in v ponev položimo zeleno s prerezano stranjo navzdol. Pokrijemo in kuhamo pri nizki temperaturi približno pol ure, odvisno od debeline gomolja. Preverimo z vilicami. Zelena naj bo mehka, ne pa razkuhana. Narežemo jo na debele rezine. Če je tekočine preveč, omako reducirajmo.

3. Hren ostrgamo in narežemo na manjše koščke. Izogibamo se trdim in olesenelim delom. Vse sestavine za kremo zmiksamo do gladkega v majhnem blenderju. Dodajamo vodo, kolikor je treba, da bo še mogoče miksati in bo krema kar se da gosta. Različica brez blenderja: hren fino naribamo in sestavine zmešamo z metlico. Po žlicah dodajamo vodo, da se krema začne gostiti. Količina hrena za kremo je odvisna od tega, kako všeč nam je oster okus hrena.

4. Na krožnika razdelimo porovo omako, na njo naložimo rezine zelene in prelijemo z žličko hrenove omake. Preostalo omako ponudimo posebej. Če ostane, jo porabimo v sendvičih, odlična je tudi na solati ali kot dresing čez kuhano zelenjavo.
Priporočamo še: Božanska pica brez moke: primerna tudi za tiste, ki hujšajo
Datum Objave: 14.4.2023 ob 07:04

Več iz te teme:

brezmesne jedizelenahrenhrenov preliv

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja