Odprta Kuhinja

Veganuar: 3 slastni predlogi priljubljenih slovenskih avtorjev

Neža in Sašo Šketa ustvarjata nadvse priljubljene recepte. (Foto: Jože Suhadolnik)
Odpri galerijo
A+   A-
Januar že desetletje poudarja rastlinsko hrano; gibanje, ki se je širilo po svetu, so začeli v Angliji. Kaj torej kuhati ta mesec?

Vegansko obarvano poimenovanje za prvi mesec v letu sta si leta 2014 izmislila Britanca Jane Land in Matthew Glover. Zakonca sta z idejo o januarju, ki sta ga preimenovala v veganuar (v originalu: Veganuary), začela razvijati v domači kuhinji, saj sta hotela spodbuditi čim več ljudi, da poskusijo hrano rastlinskega izvora.

Tuji in naši znani obrazi

Prvo leto se jima je pridružilo 3300 ljudi. Zdaj, desetletje kasneje, v veganuarju sodeluje že nekaj sto tisoč ljudi s skoraj vsega sveta, med njimi so številne znane osebnosti, denimo ameriški igralec in producent Joaquin Phoenix, pevka Billie Eilish, glasbenik in eden od Beatlov Paul McCartney, ameriški igralki Pamela Anderson in Alicia Silverstone, legendarni kitarist Queenov Brian May in mnogi drugi.

Nas pa je zanimalo, kakšne jedi nam za januarske rastlinske kuharske podvige predlagajo znani slovenski veganski avtorji. Res fine predloge so nam poslali blogerja Vita Vybihal in Sašo Šketa ter grafična oblikovalka Barbara Kokelj, ki je napisala dve veganski in brezglutenski kuharski knjigi.

Vita Vybihal: vsestranska granola

Vita Vybihal, ki ustvarja kuharski blog Little Kitchen Vibes, je predlagala recept za veganski zajtrk in zraven dopisala: »Granolo lahko uporabiš za zajtrk z rastlinskim mlekom ali jogurtom (kokosov je najboljša izbira), lahko jo dodaš v jogurtove lončke ali na chia puding. Granolo shrani v neprodušni posodi, kjer bo počakala tudi več tednov – če je prej ne poješ.«

Mlada kulinarična blogerka Vita Vybihal je lani izdala prvo kuharsko knjigo. (Foto: Vita Vybihal)
Mlada kulinarična blogerka Vita Vybihal je lani izdala prvo kuharsko knjigo. (Foto: Vita Vybihal)

Recept je iz knjige Za dušo in srce, ki jo je napisala mlada blogerka Vite Vybihal.

  • 200 g ovsenih kosmičev
  • 50 g ribanega kokosa
  • 30 g kokosovega čipsa
  • 30 g kvinoje
  • 30 g chia semen
  • 70 g kokosovega moussa
  • 50 g agavinega sirupa
  • 1 banana

Priprava

  1. Vse suhe sestavine, ovsene kosmiče, kokos, kokosov čips, kvinojo in chia semena, damo v večjo skledo. Dobro jih premešamo z metlico ali pa kar z roko.
  2. Banano na krožniku zmečkamo z vilicami.
  3. Kokosov mousse in agavin sirup damo v manjšo kozico ali manjši lonček. Kokosov mousse ima trdne delce, zato bo zraven verjetno nekaj kokosove usedline. Ko je kokosov mousse stopljen, dodamo v lonček oz. kozico še banano in vse skupaj dobro zmešamo.
  4. Mokre sestavine prilijemo v veliko skledo s suhimi sestavinami. Zdaj vse res dobro premešamo, najbolje kar z roko, ker imamo tako najboljši občutek.
  5. Na velik pekač damo papir za peko. Granolo stresemo na pekač in jo enakomerno razporedimo. Če želimo granolo v večjih kosih, potem jo dobro pritisnemo ob dno pekača. Pomagamo si lahko z manjšim kosom paprija za peko, da se granola ne prijema na dlan.
  6. Granolo pečemo na 180 stopinjah Celzija približno 20 minut. Vsakih 5-7 minut jo premešamo, da se bo spekla enakomerno. Če želimo večje kose, pomešamo samo enkrat in sicer po kakih desetih minutah. Proti koncu pečenja smo pazljivi, saj so pečice različne in nekatere prej zapečejo robove kot druge. Opazujemo, kaj se dogaja, da se granola ne zažge. Doseči želimo zlato rjavo zapečenost.

Bananina granola (Foto: Vita Vybihal)
Bananina granola (Foto: Vita Vybihal)

Sašo Šketa: rdeči riž iz pečice

Eden naših najbolj simpatičnih blogerjev Sašo Šketa, ki okusne vsebine ustvarja skupaj z ženo Nežo, rad sega po rastlinski hrani in tudi nekatere njegove kuharske knjige so tako obarvane. Ko smo ga prosili, naj nam posreduje en fin januarski recept, je takoj pomislil na riž, pripravljen v pečici. Vsekakor zelo barvita, simpatična in hkrati malo drugačna ideja za začetek leta!

Neža in Sašo Šketa ustvarjata nadvse priljubljene recepte. (Foto: Jože Suhadolnik)
Neža in Sašo Šketa ustvarjata nadvse priljubljene recepte. (Foto: Jože Suhadolnik)

Za 4 osebe.

  • 1 večja rdeča čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 podolgovati papriki (kapija)
  • 2 manjša korenčka
  • 50 g suhih paradižnikov
  • 4 žlice olivnega olja
  • 250 g riža sant' andrea
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
  • 340 g odcejenega belega fižola iz konzerve
  • 1 žlica sladke paprike
  • 750 ml zelenjavne jušne osnove
  • ščep soli
  • 125 g veganske mocarele ali svilnatega tofuja

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija.
  2. V multipraktik damo na četrtine narezano čebulo, stroke česna, suhe paradižnike, na večje kose narezano papriko in korenje. Sekljamo toliko časa, da dobimo fino mleto zelenjavo.
  3. V večjo (ognjevarno) ponev nalijemo olivno olje in ga segrejemo. Dodamo sesekljano zelenjavo in jo pražimo na zmernem ognju dobrih 10 minut. Med praženjem zelenjavo večkrat premešamo.
  4. Dodamo riž in paradižnikov koncentrat. Premešamo in pražimo dobro minuto.
  5. Dodamo beli fižol, sladko papriko in prilijemo zelenjavno jušno osnovo. Premešamo in pri zmernem ognju zavremo.
  6. Dodamo še četrt žličke soli ali po okusu. Riž kuhamo 5 minut, nato ga prestavimo v pečico, ogreto na 220 stopinj Celzija. Riž pečemo 20–22 minut, na srednji rešetki brez ventilacije. Če se nam med peko delajo vroče točke, riž občasno premešamo.
  7. Ko je pečen, povrh razporedimo vegansko mocarelo ali svilnat tofu. Dodamo še lističe sveže bazilike in postrežemo.

Rdeča rižota iz pečice
Rdeča rižota iz pečice

Barbara Kokelj: piškoti s sezamovim maslom

Barbara Kokelj, avtorica veganskega priročnika brezglutenskih receptov, ki je izšel v dveh delih, je te dni ustvarjala prav posebne piškote. »Piškoti s sezamovim maslom, torej tahinijem, so super izbira. Kako pripravimo tahini? Eno skodelico sezamovih semen v ponvi malo popražimo, da zadišijo, nato jih stresemo v blender ter mešamo toliko časa, da se spremenijo v pasto. Prilijemo 4 žlice sezamovega olja ter ponovno zblendamo do kremaste strukture,« je pojasnila inovativna Kranjčanka in dodala: »Namesto čokolade lahko vmešate suhe brusnice ali drugo suho sadje – tako bo nastal nov okus piškotov.« 

Barbara Kokelj je napisala kuharsko knjigo, recepte za veganske jedi. (Foto: Tania Mendillo)
Barbara Kokelj je napisala kuharsko knjigo, recepte za veganske jedi. (Foto: Tania Mendillo)

Vegansko in brez glutena je geslo, pod katero nastajajo recepti Barbare Kokelj, avtorice Veganskega priročnika in njegovega nadaljevanja. Ta podatek vam bo v pomoč: 1 skodelica je 240 ml.

Za 2 pekača.

  • 1 skodelica masla tahini (sezamovo maslo)
  • 1 žlica mletih semen chia (zmeljemo v kavnem mlinčku)
  • 1 žlička indijskega trpotca (psylium)
  • 1 skodelica eritritola (ali drugega sladila)
  • 2 žlička mletega cimeta
  • naribana lupinica 1 ekološke limone
  • 1 banana (spasirana – zelo zrela)
  • 1,5 skodelice ovsenih kosmičev
  • 3/4 skodelice riževe moke
  • 3/4 skodelice kokosove moke
  • 1 skodelica temne veganske čokolade (nasekljane ali v kapljicah)
  • 1 skodelica orehov (grobo nasekljanih)

Ne pozabimo na

  • papir za peko

Priprava

  1. Semena chia damo v skodelico in prelijemo z 1 dl vode. Premešamo in pustimo ob strani, da se mešanica zgosti (približno 5 minut).
  2. V večji posodi vse sestavine, vključno z namočenimi semeni chia, premešamo z rokami ali v multipraktiku. Zmes mora biti homogena, če je presuha, dodamo še rastlinsko olje in ponovno premešamo.
  3. Pekač obložimo s peki papirjem. Zmes z rokami oblikujemo v piškote, velikosti približno 4 centimetre, in jih v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, pečemo približno 15 minut.
  4. Ohlajene piškote hranimo na suhem v zaprti posodi.

Ovseni piškoti s sezamovim maslom (Foto: Barbara Kokelj)
Ovseni piškoti s sezamovim maslom (Foto: Barbara Kokelj)

image_alt
Recept za izvrsten segedin golaž malo drugače

Naslovna fotografija: Sašo Šketa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum Objave: 6.1.2024 ob 05:01

Več iz te teme:

veganstvoVegibrez mesaveganuar

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.