Odprta Kuhinja

Recept za izvrsten segedin golaž malo drugače

Odpri galerijo
A+   A-
Prvi mesec v letu se tudi Odprta kuhinja pridruži projektu Veganuar, zato skuhamo jedi za spreminjanje navad pri prehranjevanju. Na vrsti je veganski segedin golaž.


Krasno, pa smo v novem letu. Verjamem, da bo srečno in zadovoljno, če se bomo odločili tako in tudi nekaj malega naredili v to smer. Januar je prvi mesec, ko naj bi se zgodilo boljše, srečno, zadovoljno in zdravo življenje. Prvi izziv je tu. Pridružite se projektu Veganuar, ki že deveto leto spodbuja k prehranjevanju na rastlinski osnovi. Začel se je leta 2014 v Angliji in ima vsako leto več sledilcev, ki sprejmejo izziv, da bodo vseh 31 dni tega meseca preživeli izključno s hrano rastlinskega izvora. Ideja je predstaviti veganstvo kot zdrav način prehrane, ki manj obremenjuje okolje in razvija sočutje.

Po raziskavah naj bi več kot polovica udeležencev veganskega januarja sprejela izziv zaradi zdravja, dobrih trideset odstotkov ne želi sodelovati pri trpljenju živali, deset odstotkov jih meni, da bi z veganstvom pomagali ohranjati razmere za življenje na planetu. Živinoreja ima kar velik delež pri onesnaževanju okolja, o čemer se bolj malo govori. Dober razlog za veganuar je tudi priložnost, da poskusite, ali bi bili lahko en mesec vegani. Kako se počutiš ob takšni dieti? So spremembe res tako ugodne? In, ne nazadnje, kaj sploh ješ?

Največja ovira za spremembo so navade. Hrana je povezana s čustvi, spomini in tradicijo. Večinoma smo navezani na določene jedi, okuse in se ne želimo odreči hrani, ki smo je navajeni. In ravno zato je odločitev za veganuar tako zelo pomembna. Pokazalo se bo, ali ste odvisni od svojih navad in zakaj izbirate ravno takšno hrano in ne drugačne. To je priložnost za spremembo, ki si jo želite.

Na hitro nekaj zmot o veganstvu


Vegani ne jejo nič, samo solato in kuhano zelenjavo brez okusa. Ne drži. Veganske jedi so morda še bolj raznolike, okusne, začinjene, bogate, domiselne in hranljive. Pobrskajte za recepti in začnite s sestavinami, ki jih poznate. Za začetek je najlažje veganizirati klasične jedi in uporabiti nadomestke, kot so sojini koščki, tofu, rastlinsko mleko in jogurti. Ko boste pozabili na stare okuse, se vam bo odprl popolnoma nov svet in nadomestkov ne boste potrebovali. Le redki se vrnejo na star način prehranjevanja, ker se enostavno boljše počutijo. No, to je morda edino tveganje, ki ga prinaša veganuar.

Veganski segedin golaž


Za 2 osebi.

 • pol kilograma narezanega kislega zelja

 • 100 g velikih suhih sojinih koščkov

 • žlica začimb za zelenjavno juho

 • velika čebula

 • 3 stroki česna

 • 3 žlice olja

 • kozarec rdečega vina

 • pol žličke dimljene mlete paprike

 • pol žličke mletega kumina

 • čili po okusu

 • lovorjev list

 • mleti poper po okusu

 • manjši lonček paradižnikove omake (ali žlica paradižnikovega koncentrata)

 • kokosov jogurt (po želji)


Priprava


1. Sojine koščke namočimo v približno 200 ml vroče močne jušne osnove, ki jo pripravimo iz vroče vode in žlice začimb za zelenjavno juho. Soja naj popije vso tekočino. Namakamo okoli 15 minut.

2. Čebulo narežemo na kolobarje. Česen sesekljajmo. Čebulo prepražimo na olju samo toliko, da oveni, dodamo sojine koščke (brez tekočine) in pražimo pri srednji temperaturi. Mešamo, da se koščki vsaj malo zapečejo.

3. Dodamo česen, ko zadiši, enakomerno zalijmo z rdečim vinom. Hitro mešamo, da se vsi koščki obarvajo.

4. Dodamo kislo zelje, zalijemo z vodo, da je vse lepo pokrito (200–300 ml), dodamo mleto papriko, kumin, poper, čili, lovor in paradižnik ter kuhamo dobre pol ure. Sol verjetno ne bo potrebna, ker je običajno zelje dovolj slano. Po potrebi zalivamo z vročo vodo. Na koncu naj vsa tekočina povre.

5. Ponudimo s krompirjem v kosih in kokosovim ali drugim veganskim jogurtom, ki ima nevtralen okus.
Priporočamo še: Bistra česnova juha: naša zaveznica, ko smo prehlajeni
Datum Objave: 9.1.2023 ob 08:01

Več iz te teme:

brezmesne jedigolažkislo zeljesegedinveganuar

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja