Velikonočna rulada za najboljši zaključek praznikov

V spiralo puhastega slanega biskvita natlačimo kremni namaz z jajci, hrenom in drobnjakom ter rezine velikonočne šunke.

Kot pri vseh kulinarično obarvanih praznikih nam tudi po veliki noči ostane toliko vsega, da bi se mirno lahko raztegnila še na nekaj dni. Žuljenje pirhov ob šunki in hrenu hitro postane monotono, a če smo zviti kot rulada, lahko iz njih pripravimo pravo poslastico – rulado! Čeprav sama rulada ne potrebuje nikakršne pike na i, jo vseeno postavi nežna hrenova pena. Zaradi te poslastice bodo vsi komaj čakali, da bo velike noči konec in s čim več ostanki.

Velikonočna rulada

Biskvit

  • 5 jajc
  • 140 g moke
  • 240 g jogurta
  • zvrhana žlička pecilnega praška
  • pol žličke soli

Nadev

  • 4 trdo kuhana jajca (pirhi)
  • 200 g kremnega sira
  • 2 žlici smetanovega hrena
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • kuhana šunka
  • sol
  • poper

Hrenova pena

  • 200 ml sladke smetane
  • žlica nastrganega hrena

Priprava

1. Hrenova pena: v kozici zavremo sladko smetano, nato jo odstavimo in dodamo žlico nastrganega hrena. Pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi približno uro. Smetano precedimo in jo v pokriti posodi postavimo v hladilnik, kjer naj čaka več ur, še raje pa kar ves dan. Ohlajeno stepemo.

2. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

3. Biskvit: jajca ubijemo in ločimo beljake od rumenjakov. Rumenjake stepemo do svetle pene.

4. Dodamo jogurt in sol ter premešamo.

5. Moko in pecilni prašek zmešamo, nato presejemo k drugim sestavinam.

6. Beljake stepemo v čvrst sneg in ga s spatulo primešamo v biskvitno maso.

7. Na pladenj za peko položimo papir za peko in nanj nanesemo maso.

8. Biskvit pečemo 15–20 minut. Še vročega zvrnemo na glavo na razgrnjeno kuhinjsko krpo in previdno odstranimo papir za peko. Takoj ga skupaj s krpo zvijemo v rulado in pustimo, da se tako ohladi.

9. Nadev: pirhe olupimo in jih razčetverimo. Skupaj s smetanovim hrenom in kremnim sirom jih stlačimo v sekljalnik in zmešamo v gladko maso. Kremi primešamo sesekljan drobnjak, solimo in popramo po okusu.

10. Biskvit previdno razgrnemo in po njem razmažemo kremo. Po kremi razporedimo tanke rezine velikonočne šunke. Vse skupaj tesno zvijemo v rulado. Prestavimo jo na aluminijasto folijo in tesno zavijemo vanjo.

11. Shranimo v hladilnik za nekaj ur.

12. Postrežba: rulado narežemo in ponudimo s hrenovo peno.

Priporočamo še: Klasike z Yasko: vse, kar morate vedeti, da bo šunka v testu popolna
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana