Velikonočni limonov kolač s kremnim nadevom
Odpri galerijo
A+ A-
Obožujem tradicijo in peko velikonočne potice, a doma smo bili složni, da bo po prazničnem kosilu letos na mizi kar ta sočni limonov kolač, poln veselja in pomladne svežine.
Limonov kolač s kremnim nadevom
Nadev
- 250 g sira maskarpone
- 50 g sladkorja v prahu
- jajce
- lupinica 1 limone
- 2 žlički moke
- 3 žlice limončela
Kolač
- 225 g masla
- 150 g kristalnega sladkorja
- 4 jajca
- 80 g tekočega jogurta
- lupinica 2 limon
- 250 g moke
- zavitek pecilnega praška
- žlička kurkume za barvo
In še
- maslo in moka za pekač
Priprava
1. Pečico vključimo na 170 stopinj, pekač za šarkelj namažemo z maslom in posujemo z moko.
2. Najprej pripravimo nadev, tako da vse sestavine gladko zmešamo.
3. Lotimo se kolača: vzamemo posodo kuhinjskega robota ter vanjo stresemo koščke masla in sladkor. Malce stepemo, nato med počasnejšim vrtenjem metlice dodamo še vse druge sestavine in stepamo še 2 minuti. Nastala bo gladka, svilena zmes, ki ne bo ne pregosta ne pretekoča.
4. Dve tretjini mase za kolač razporedimo po modelu, nato po sredini z žlico zarišemo jamico in vanjo dodamo kremni nadev. Vse skupaj prekrijemo s preostankom mase za kolač. S pekačem potolčemo ob pult in ga potisnemo v pečico.
5. Pečemo približno 50 minut.
6. Pecivo pustimo v modelu 5 do 10 minut, nato ga obrnemo na ohlajevalno rešetko.
Namig: Jaz sem kolač prelila s klasično glazuro iz sladkorja v prahu in limone, lahko pa uporabite tudi stopljeno belo čokolado, v katero naribate malce limonove lupinice. Režemo, ko se ohladi.
Če nimate kurkume, jo seveda lahko izpustite. Kolaču da čudovito barvo, a se ne okuša.
Priporočamo še: Pehtranova potratna potica (VIDEO)
Fotografije: Mateja Delakorda
Deloindom.si: 5 čudovitih idej za velikonočno dekoracijo doma
Datum Objave: 4.4.2023 ob 07:04