Odprta Kuhinja

Velikonočni limonov kolač s kremnim nadevom

Odpri galerijo
A+   A-
Obožujem tradicijo in peko velikonočne potice, a doma smo bili složni, da bo po prazničnem kosilu letos na mizi kar ta sočni limonov kolač, poln veselja in pomladne svežine.


Kolači so moja strast in komaj čakam priložnost, da si omislim nekaj novega. Vem, da jih marsi­kdo ne mara preveč, saj so pogosto precej suhi in teknejo le ob čaju ali kavi. No, jaz se tudi suhih ne branim, a v posebno veselje mi je izdelati takšnega, da se muzam že, ko ga pripravljam. Ker tako diši, ker se med mešanjem tvorijo tako slastne barve in ker ga delam z mislijo na to, da bo sočen in kremast. Ob vseh teh izdelkih z luknjo, ki sem jih spekla, sem dojela, da sočnosti pravzaprav posvečamo premalo pozornosti in preveč težimo k puhastemu rezultatu.

Mamljivo kremen in sočen.
Mamljivo kremen in sočen.

Limonov kolač s kremnim nadevom


Nadev

  • 250 g sira maskarpone

  • 50 g sladkorja v prahu

  • jajce

  • lupinica 1 limone

  • 2 žlički moke

  • 3 žlice limončela


Kolač

  • 225 g masla

  • 150 g kristalnega sladkorja

  • 4 jajca

  • 80 g tekočega jogurta

  • lupinica 2 limon

  • 250 g moke

  • zavitek pecilnega praška

  • žlička kurkume za barvo


In še

  • maslo in moka za pekač


Priprava


1. Pečico vključimo na 170 stopinj, pekač za šarkelj namažemo z maslom in posujemo z moko.

2. Najprej pripravimo nadev, tako da vse sestavine gladko zmešamo.

3. Lotimo se kolača: vzamemo posodo kuhinjskega robota ter vanjo stresemo koščke masla in sladkor. Malce stepemo, nato med počasnejšim vrtenjem metlice dodamo še vse druge sestavine in stepamo še 2 minuti. Nastala bo gladka, svilena zmes, ki ne bo ne pregosta ne pretekoča.

4. Dve tretjini mase za kolač razporedimo po modelu, nato po sredini z žlico zarišemo jamico in vanjo dodamo kremni nadev. Vse skupaj prekrijemo s preostankom mase za kolač. S pekačem potolčemo ob pult in ga potisnemo v pečico.

5. Pečemo približno 50 minut.

6. Pecivo pustimo v modelu 5 do 10 minut, nato ga obrnemo na ohlajevalno rešetko.

Namig: Jaz sem kolač prelila s klasično glazuro iz sladkorja v prahu in limone, lahko pa uporabite tudi stopljeno belo čokolado, v katero naribate malce limonove lupinice. Režemo, ko se ohladi.

Če nimate kurkume, jo seveda lahko izpustite. Kolaču da čudovito barvo, a se ne okuša.
ni podpisa
ni podpisa


Priporočamo še: Pehtranova potratna potica (VIDEO)

Fotografije: Mateja Delakorda
Deloindom.si: 5 čudovitih idej za velikonočno dekoracijo doma
Datum Objave: 4.4.2023 ob 07:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: