Odprta Kuhinja

VIDEO: Dvobarvni kruh iz modela

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Klasična mlečna različica, ki prekaša kupljeni toast, popestri sendviče za pomladne izlete in osupne vse za mizo.Ne bomo zlatoustili: nič revolucionarno novega ni v tem receptu. Vzorec, ta pa je tisti, ki nas je že nekaj časa vznemirjal in mamil, da se naučimo, kako bahavo dodelati mehak in puhast hlebček. Naučili smo se že, da priljubljeno črno barvo, ki je hit za pripravo bombetk za burgerje, testa za pico, jedli smo tudi že črne miške, Midva kuhava pa sta nam spekla črne parklje, pridobimo z uporabo sipinega črnila ali aktivnega oglja. Mi smo se odločili za slednje, saj ga v kruhu ne boste ne okušali ne vonjali.


 


Naj torej videz ne zavede vaših čutov, ki so vam pred očmi narisali potico. Karkoli vam srce poželi, lahko kombinirate s tem kruhom, saj je povsem nevtralnega okusa. Kaj imate najraje z bigo, mlečnimi žemljicami ali belo štruco? Vse to je lahko obloga tudi tukaj. Mi si ga najbolj predstav­ljamo kot sendvič, v katerem je na debelo namazan humus, obložen s hrustljavo solatko in popečenimi jajčevci ali pečenim pršutom. Če ste mojstri žara, lahko v takem sendviču porabite ostanke na način low&slow pripravljenega mesa. Enkraten je kot domači toast, za katerega med tanko odrezane rezine nadevamo sir in tuno ali dimljenega lososa in vse skupaj pogrejemo v opekaču.

Dvobarvni kruh iz modela  • 350 g mleka

  • 50 g masla

  • 500 g gladke pirine moke

  • žlička in pol soli

  • žlica sladkorja

  • 7 g suhega kvasa


Dodatno

  • žlica zdrobljenega aktivnega oglja (približno 15 tabletk)

  • maslo za premaz

  • črni sezam za posip


Priprava


1. Mleko segrejemo, a le toliko, da je mlačno, in v njem raztopimo maslo.

2. V skledi kuhinjskega robota zmešamo moko, sol, kvas in sladkor.

3. Prilijemo tekoče sestavine in gnetemo, dokler testo ne odstopi od posode ter postane gladko in svetleče. Posodo pokrijemo in testo vzhajamo približno uro, da se podvoji.

4. Po enakem postopku in z enakimi količinami pripravimo še eno testo, le da mleku in maslu dodamo zdrob­ljeno aktivno oglje in mešamo, da se popolnoma raztopi. Posodo pokrijemo in tudi črno različico vzhajamo približno uro, da dvojno naraste.

5. Pečico vključimo na 200 stopinj.

6. Delovno površino pomokamo in na njej obe testi razvaljamo v pravokot­nik debeline prsta. Nato črno položimo na belo in prerežemo na pol. Eno dvobarvno polovico položimo na drugo, tako da se barve izmenjujejo. Razvaljamo na centimeter debelo, pri čemer naj bo širina približno tako dolga kot pekač, dolžina pa se lahko daljša glede na želeno debelino.

7. Testo zvijemo in prestavimo v pomaščen pekač. Vse skupaj pokrijemo in počakamo, da spet dvojno naraste.

8. Kruh premažemo z raztopljenim maslom in posujemo s sezamom. Pečemo 45 minut.

9. Ko je kruh pečen, ga pokrijemo z mokro krpo in počakamo 10 minut. Nato ga zvrnemo iz modela, zavijemo v krpo in popolnoma ohladimo.

10. Najboljši je isti dan, naslednje dni pa si iz njega pripravimo toast. Hranimo ga v plastični vrečki za živila.

ni podpisa
ni podpisa
Namig: Če vam ni všeč črna barva, oglje zamenjajte s čajem matcha za zelen odtenek ali prahom rdeče pese za živahen rožnat odtenek.

Opomba: Mogoče se boste ob številu tabletk prestrašili za svojo prebavo. Brez skrbi, dovoljen dnevni odmerek na osebo je večji od uporabljene količine, ki je v našem primeru dodana kruhu iz kilograma moke.


Video in fotografije: Sonja Ravbar
Datum Objave: 11.5.2021 ob 09:05

Več iz te teme:

kruhvideomlečni kruhaktivno ogledvobarvni kruhkruh iz modela

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.