Odprta Kuhinja

VIDEO: Kruhove skodelice za juho

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Samo tri besede: spet so moderne.Poznate grandmilenijski slog? Gre za vejo milenijcev, ki se odceplja od minimalizma nevtralnih tonov, enobarvnih krožnikov pastelnih odtenkov in kupčkov hrane na veliki površini. Vrača se v zgodovino, preteklost in v ospredje postavlja elemente starih časov. Nad mizo se tako znajde babičin gobelin, na oknih bogate zavese, juha pa je postrežena v pisanem starinskem jušniku iz porcelana – ali v takšnih skodelicah iz kruha, ki so jih tudi v naših restavracijah pred leti pogosto postavili pred nas, zlasti kadar smo naročili mesno enolončnico.

Naredimo jih čisto preprosto. Pravzaprav je to pogoj, da recept uspe. Nikar ne uporabljajte mleka, jajc, masla ali česarkoli drugega, da bi zgnetli bolj bogato testo. Takšno namreč ne bo imelo dovolj trde skorje. Izberite krušno moko tipa 800, saj je idealna za rustikalen kruh, dodajte kvas, vodo in sol.


 
--


Sestavine za kruhove skodelice  • 500 g moke (tip 800)

  • 300 do 320 g vode

  • 7 g suhega kvasa

  • 12 g soli

  • listi žajblja za okras


Priprava


1. V mlačni vodi raztopimo kvas. Dodamo moko in sol ter gnetemo približno 10 minut, če uporabljamo kuhinjskega robota, ali 15 minut na roke. Testo pokrijemo in ga pustimo, da dvojno naraste.

2. Pečico vključimo na 220 stopinj.

3. Testo razdelimo na 4 enake dele (125 g vsak), naredimo kroglice in pri tem pazimo, da so res lepo oblikovane: na spod­njem delu naj ne bo preveč gub.

4. Preložimo jih v namaščene ognjevarne posodice. Pravzaprav se najbolje obnesejo emajlirani lončki, v katerih si ponavadi pogrejemo mleko, saj se v njih naredi najlepša skorjica.

5. Spet pustimo, da dvojno narastejo, nato jih zarežemo, kot bi to naredili pri kruhu, in jih za približno 30 minut potisnemo v pečico, temperaturo znižamo na 200 stopinj.

6. Ko imajo zlato rjavo skorjico po vsej površini (preverite, če niste prepričani, in kruhek zvrnite iz lončka), so nared. Počakajte, da se ohladijo (obvezno jih vzemite iz posodic, sicer bodo mokri), nato pa zarežite vanje krog, a nikar do dna, in izdolbite sredico. Nekaj milimetrov je pustite ob robu in na dnu.

7. Krog skorje, ki ste ga izrezali na vrhu, bo kot nalašč za pokrovček, še lepši pa bo, če boste vanj zataknili kakšno zelišče, na primer žajbljeve liste.

8. Tako, kruhove skodelice so nared za bogate juhe, kot sta gobova ali bučna, in mesne enolončnice. Nikar pa v njih ne postrezite bistrih različic, saj ne bo nihče navdušen ne nad prezentacijo ne nad okusom.
ni podpisa
ni podpisa


Priporočamo še: Pane bianco: mehka italijanska prepletenka, ki diši po pici

Fotografije in video: Sonja Ravbar
Datum Objave: 15.9.2020 ob 10:09

Več iz te teme:

kruhvideojuhakruhove skodelice

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.