VIDEO: najboljši »čeznočni« kosmiči

Zajtrki nam radi povzročajo težave, saj zjutraj raje dlje poležimo, kot si pripravimo nekaj za pod zob. A tako narejena »kašica« bo rešila vse jutranje časovne zagate s prehranjevanjem, postrežena v ličnih steklenih posodicah in okrašena s svežim sadjem pa bo naravnost za na instagram.

#LidlovaLojtrca

To idejo smo posneli še takrat, ko se je trenutna situacija zdela nemogoča. A verjamemo, da je recept za zares dober in hranljiv jutranji obrok, ki ga tako otroci kot odrasli še kako potrebujemo, nadvse dobra ideja. Najverjetneje brez sadja kot na fotografiji, a postrežen v lepi skodelici. Zelo pomembno namreč je, da si lepšamo skupne trenutke v samoizolaciji, pa naj bo že zajtrk prav tak pomirjujoč začetek dneva.

Kosmiči

Kosmiči, ki so bili namočeni čez noč, so veliko lažje prebavljivi. Pravzaprav je to pravi način uživanja teh stisnjenih oluščenih žitnih zrn, polnih beljakovin in vlaknin, koristnih za prebavo, zaradi katerih se boste vse do kosila počutili site. V trgovinah najdemo veliko različne ponudbe, a moramo biti pri nakupu pozorni, da izberemo nesladkane ovsene, ržene, ajdove, ječmenove, pšenične, riževe ali koruzne. Mi smo zmešali štiri različne vrste.

Mleko in jogurti

Kosmiče lahko namočimo v vodi, vendar tako asketski mi nismo. Mleko je že boljša izbira, a vedno je dobro dodati tudi jogurt. Recimo grški in skyr se bosta odlično obnesla, saj bo obrok veliko bolj kremast in mamljiv. Sadne različice so prav tako dobre, posebno takrat, ko si v jedi želimo dodaten okus in sladkobo. Mlečne izdelke lahko nadomestite z rastlinskimi.

Laneno seme

Za dodatno kremasto teksturo smo dodali laneno seme, ki ima podoben učinek kot chia semena. Ko ga namočimo v vodi, ga namreč obda sluzast ovoj in mešanica postane skorajda »pudingasta«. Laneno seme je prav tako polno vlak­nin, beljakovin in mineralov, poimenovali pa smo ga kar omelo za črevesje, tako zelo nam koristi.

Oreščki, sveže sadje, med …

Sveže sadje ali sadne kaše so popoln dodatek tej jedi, ko se želimo igrati z okusi in v telo vnesti še več hranljivih snovi. Ne pozabite na oreščke, začimbe, kot so cimet, kardamom, muškatni orešček, ali žlico temnega kakava in medu za nekaj dodatne sladkobe.

Čeznočni kosmiči za 4 porcije

  • 200 g žitnih kosmičev
  • 3 žlice mletih lanenih semen
  • 200 g mleka
  • 500 g jogurta
  • za postrežbo: sadje, oreščki in med

Priprava

1. V posodo stresemo vse sestavine in jih dobro premešamo.

2. Posodo pokrijemo in jo čez noč postavimo v hladilnik.

3. Zjutraj postrežemo s svežim sadjem, oreški in medom.

Priporočamo še: Kuhanje v »karanteni«: Čudovite jedi, ki jih lahko naredimo iz pločevinke fižola

Video in fotografije: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed