VIDEO: Piškotne rezine brez peke

Kupljeni keksi in preprosta krema, ki jih objame in obogati. Popolno za čokoholike in ljubitelje kave.

To je tako preprosto pripravljena sladica, da preprosteje ne gre. Prebogata, da bi si jo privoščili že za zajtrk, za popoldanskih 15 minut s kavo pa idealna. Ker je zelo nasitna, ponudimo tanke rezine, če računate na postrežbo po kosilu, pa nikar ne hitite.

 

Še trije nasveti, ki bodo olajšali delo kuharskim začetnikom

1. Keksi se med seboj po strukturi presenetljivo precej razlikujejo, zato priporočam test: enega pomočite v kavo, da vidite, kako hitro se razmoči. S preveč namočenimi namreč ne boste mogli narediti tega posladka.

2. Uporabila sem malce kakavovega masla, a ga lahko tudi izpustite, nikar pa ga ne nadomeščajte s še več kokosove maščobe ali maslom, saj bo tekstura premehka.

3. Glede modela se vam ni treba preveč obremenjevati. Jaz sem uporabila podolgovatega za kruh, zaradi katerega dobimo lepo obliko in se lažje poigramo z višino sladice. Če imate nizek, a širši pekač, bo tudi jed nižja, vi pa boste izrezovali kocke.

Piškotne rezine

  • 300 g temne čokolade
  • 150 g bele čokolade
  • 100 g masla
  • 110 g kokosove maščobe
  • 20 g kakavovega masla (lahko tudi izpustite)
  • 20 ml vaniljeve arome
  • okoli 40 maslenih keksov (npr. albert)
  • 150 ml sladke instant kave
  • 2 žlički rumove arome
  • po želji užitne cvetlice za dekor

Priprava

1. Kokosovo maščobo stopimo in ohladimo.

2. Skuhamo sladko instant kavo in vanjo prilijemo rum.

3. Čokoladi, maslo, kakavovo maslo in kokosovo maščobo stopimo nad paro, odstavimo, premešamo in postavimo v hladilnik.

4. Vsake toliko premešamo. Ohlajena krema mora biti kompaktna, da jo lahko mažemo kot npr. lešnikov namaz, nato vmešamo vaniljevo aromo in začnemo zlagati.

5. Pripravimo pekač ali pladenj ter ga obložimo s peki papirjem, nato ga na dnu premažemo z malo čokolade. Vzamemo 5 piškotov (ali več, odvisno, kako velik je model), jih hkrati zelo na hitro pomočimo v kavo (naj ne bodo tako mokri, da bi razpadli) in razporedimo v vrsto. Po njih namažemo čokoladno kremo, nato ponavljamo postopek, dokler sestavin ne zmanjka. Po vrhu namažemo nekoliko več čokolade in postavimo v hladilnik.

6. Čez dobre pol ure vzamemo sladico iz hladilnika in tortico s peki papirjem dvignemo iz modela, papir odmaknemo z roba in kremo po potrebi razporedimo še ob straneh. Postavimo nazaj v hladilnik brez modela še za uro, nato ponudimo narezano na rezine.

Idealen posladek za popoldanskih 15 minut ob kavi.
Priporočamo še: Klasike z Urško Fartelj: kremšnite s pravo kremo, ki migajo v bokih
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed