VIDEO: Recept za krhke flancate, ki se prenaša iz roda v rod

Ni kaj čakati: nastaja feljton receptov za ocvrte dobrote, predpriprava za letošnjo pustno kuharsko preizkušnjo.

Na okus smo že prišli z lahkimi fritulami Mojce Koman, kmalu se naučimo vse o idealnih flancatih in krofih – tokrat pa sem iz svoje knjižice družinskih receptov izbrala tistega, po katerem že dolgo delam krhko različico, nezgrešljivo uspešen je!

Priporočamo še: Spletna delavnica z Matejo Delakorda: eno testo in tri pustna cvrtja

 

Krhki flancati

 • 250 g gladke moke
 • ščep soli
 • 2–3 rumenjaki glede na velikost
 • 1 dl kisle smetane
 • 20 g sladkorja v prahu
 • žlička limonovega soka
 • žlička ruma
 • 2 žlici belega vina
 • za oreh surovega masla (zmehčanega na sobno temperaturo)

In še …

 • maščoba za cvrtje
 • sladkor v prahu za posipanje

Priprava

1. V skledi združimo vse sestavine, pomešamo in začnemo na delovnem pultu gnesti na roke: vztrajamo tako dolgo, da dobimo homogeno in lepo svetleče testo.

2. Oblikujemo ga v kepo, preložimo v posodo, pokrijemo s prozorno folijo in mu namenimo vsaj pol ure počitka na hladnem.

3. Ko se testo spočije in utrdi, rahlo pomokamo delovno površino.

4. Testo razdelimo na dva dela. Enega pustimo na hladnem. Začnemo valjati prvega: naš cilj je približno tri milimetre debelo testo.

5. Med modelčki za piškote izbrskamo obliko, ki nam je zanimiva, ni pa preveč zapletena in razvejana – mi smo izbrali rožico, ker ob lepih dnevih v zraku včasih že zavohamo pomlad.

6. Z rožico izrezujemo oblike, medtem ko v malo višji ponvi na štedilniku segrevamo maščobo: mi smo izbrali namensko olje za cvrtje, nalili smo ga za dva centimetra visoko. Temperatura maščobe je primerna takrat, ko nam uspe poskus z ročajem kuhalnice: ob njem se morajo v olju, ki je dovolj vroče, nabirati drobni mehurčki; če imamo termometer, recimo okrog 150 stopinj.

7. Temperaturo maščobe ves čas nadziramo in po nekaj skupaj cvremo rožice.

8. Nato znova zvaljamo testo, ki je ostalo ob prvem izrezovanju, naredimo rožice in jih ocvremo. Ko prvi kos porabimo, se lotimo drugega.
Flancate se vroče posujemo s sladkorjem v prahu.

Namig: Seveda se lahko lotimo po starem, s koleščkom z valovitim robom, s katerim izrežemo flancate velikosti ženske dlani, vanje zarežemo še tri zareze, jih prepletemo in takšne spuščamo v olje.

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana