VIDEO: Vozlički s česnom – božanski kruhki brez kompliciranja

Preskusili smo številne recepte za znamenite vozličke s česnom in zdaj vam lahko priporočimo tega, ki je, mislimo, dobra mešanica popreproščenosti, hitrega rezultata in mehkobe, ki traja še v naslednji dan.

Pri nas doma se je vnel hud spor, kdo je teh česnovih vozličkov pojedel preveč, kar smo zgladili tako, da smo peko ponovili takoj naslednji dan. Eden od mlajših udeležencev prepira je bil pozvan, naj pojasni, zakaj se tako razburja: privlačnost teh kruhkov je opisal z besedami, da z njimi dobiš ravno prav od česna: lepo se čuti, ko se z maslom razleze med vijugami kruhka – ampak ti nič ne smrdi iz ust po njem.

Meni so ti kruhki lep spomin na neverjetno prijetno druženje v po naključju najdenem bistroju v Modeni, kjer so nam take kruhke nosili tople, v lepih rustikalnih vrečkah. Nič čudnega, da smo se zasedeli in so se nas komaj znebili. Nazaj v hotel smo odtavali, ko je mesto že globoko spalo.

Česnovi vozlički so domača izpeljanka repkov testa, ki se je redno našlo pri picopekih in so ga na hitro nekako zvoz­lali, spravili v obliko, zapekli in poslali na mizo skrajno zadovoljnim gostom. Zato, še enkrat: srž tega recepta je, da se absolutno ne sme komplicirati – podarjeni/prihranjeni čas lahko namenimo razmisleku, kako Italijanom uspeva, da vedno tako nebrzdano uživajo za mizo … Razmišljajte in postrezite z nekaj malega pršuta, odkrhnjenim kosom parmezana, sušenimi paradižniki in velikim nasmehom.

 

Pomnite: ti kruhki morajo biti enostavni, kajti razvili so se iz testa, ki je ostajalo picopekom in so ga pač spekli ter prilagali za zraven. Vse, kar je več kot to, je zgrešeno bistvo teh ljubkih miniaturic.

Vozlički s česnom

Testo

  • 290 g bele moke
  • vrečka suhega kvasa
  • 120 ml mleka
  • 120 ml vode
  • 2 dobri žlici oljčnega olja
  • žlička soli

Premaz

  • 3 žlice stopljenega masla
  • 4 stroki česna
  • nekaj stebel peteršilja
  • dodatno: moka za delovno površino

Priprava

1. Segrejemo mleko in vodo, lahko kar skupaj, na telesno temperaturo, 36 do 37 stopinj.

2. V posodo dodamo suhe sestavine: moko, kvas in sol in dobro na roko pomešamo, nato naredimo v sredino jamico in dolivamo mlačno mleko in vodo ter oljčno olje in mešamo. Ko se testo začne povezovati in oblikovati, ga preložimo v posodo stoječega mešalnika in mu prepustimo, da dela namesto nas.

3. Mešamo pri majhni hitrosti, dokler se testo ne poveže, vendar bo zelo rahlo, skoraj še lepljivo.

4. Ko vidimo, da se v njem že oblikujejo vezi, ga pretresemo na pomokano delovno površino, še malo pregnetemo in oblikujemo v kepo: testo je precej mehko.

5. Nekoliko naoljimo posodo, v kateri smo testo umesili, kepo preložimo nazaj in pokrijemo s plastično folijo. Pustimo počivati, dokler ne naraste na dvojno prostornino. V povprečno toplem stanovanju se bo to zgodilo v manj kot uri.

6. Pečico segrejemo na 190 stopinj.

7. Vzhajano testo znova preložimo na delovno površino in raztegemo in po potrebi razvaljamo, da dobimo približno pol centimetra debel pravokotnik.

8. Zarežemo dvanajst trakov. Ker je testo zelo mehko, jih lahko prepognemo po dolgem ter zavrtimo okoli lastne osi, nato zavijemo ali prepletemo v vozliček ter odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

9. Pečemo približno 15 minut, v tem času pripravimo česnov premaz: v stopljeno maslo z ribežnom za parmezan naribamo česen, dodamo nasekljan peteršilj in pomešamo.

10. Polpečene vozličke vzamemo iz pečice, premažemo s česnovim maslom in vrnemo v pečico za 10 do 12 minut, dokler lepo ne porjavijo, hkrati pa pazimo, da se česen ne zažge.

Priporočamo še: Noro dobra žametna česnova omaka za njoke po receptu znanega chefa

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana