VIDEO: Zimski gnudi z ocvirki

Zagotavljamo gurmanski užitek – za nič dela!

Gnudi so preprosta jed, ki preseneča z eleganco in ravnotežjem okusov, njihova priprava po originalnem receptu pa je umetnost, ki zahteva občutljiv dotik naših rok in ostalih postopkov, zlasti, če so pripravljeni brez jajc.

Beseda gnudi pomeni goli. Pravzaprav gre za nadev raviolov, za katerega so se nekoč v Italiji, natančneje v Toskani, odločili, da ga bodo skuhali kar takega. Brez testeninske oblekice. Danes jim pravimo tudi goli njoki, saj gre za podoben recept, ki pa ne vsebuje krompirja. Več vrst jih je, med drugim jih je populariziral Jamie Oliver, in sicer v svoji knjigi Comfort Food (2014).

Ta zabela je bistvo jedi

»Omaka« bo nekatere presenetila, navdušila pa tiste, ki ste ljubitelji ocvirkov. Nastala je kot spomin na eno mojih najljubših jedi iz otroštva in je adut moje stare mame Helene. Ko sva bila z bratom v varstvu pri starih starših, sva se najbolj veselila »pašte s paradajzom«, ki jo Helena še danes naredi tako, da na zajetni žlici masti pocvre paradižnikov koncentrat, v to zabelo doda testenine in pomeša. Jaz sem idejo nadgradila še z ocvirki in treviškim radičem.

Beseda gnudi pomeni goli. Pravzaprav gre za nadev raviolov, za katerega so se nekoč v Italiji, natančneje v Toskani, odločili, da ga bodo skuhali kar takega.

Gnudi

Kot glavna jed za dva ali predjed za štiri.

  • 500 g rikote
  • jajce
  • 100 g pšeničnega zdroba
  • 1/2 žličke muškatnega oreščka
  • sol po okusu

Omaka

  • 1 do 2 žlici masti z ocvirki
  • žlica paradižnikovega koncentrata
  • majhna glavica treviškega radiča

Priprava

1. Cmočki: vse sestavine zmešamo, da dobimo homogeno maso, in pustimo stati 30 minut.

2. Z žličko zajemamo maso in med dlanmi oblikujemo kroglice veliko­sti oreha. V večjem loncu zavremo osoljeno vodo in cmočke spuščamo vanjo, narahlo podrezamo, da se ne primejo dna posode.

3. Ko priplavajo na površje, kuhamo še 3 minute, nato jih s penovko poberemo iz kropa in odložimo na ogret krožnik.

4. Na hitro pripravimo zabelo: mast z ocvirki segrejemo, dodamo paradižnikov koncentrat in na drobno narezan radič ter malce prepražimo.

4. Prelijemo po cmočkih.

 

Video in fotografije: Sonja Ravbar

 

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana