Vlivanka iz bučk z morskim koprcem

Z dodatkom eteričnega morskega koprca dobimo okusno prilogo, brez kompliciranja. Tako je pri slanušah tudi prav.

Včasih se bojim pisati o slanušah, ker gre za ranljive rastline in dragocen del naše naravne dediščine. Ena med njimi pa je le taka, za katero se ne bojim, saj je pogosta po vsej obali Slovenije. To je morski koprc. Znan je iz Kralja Leara, nastopa že v grški mitologiji, od tod tudi namig, da je bil v kulinariki uveljavljen že od nekdaj. Morski koprc uporabljamo kot začimbo. Je slanega in aromatičnega okusa, vsebuje eterična olja. Najpogosteje ga kombiniramo k poletnim jedem iz paradižnika, dobro se ujema tudi s kumarami, odlično začini poletne juhe. Nekateri si ga drznejo dodati celo tržaški omaki. Sama sem ga dodala bučkam, ker je zdaj njihov čas in jih je kar težko porabiti.

Če je ena plat mojega strahu, da bi slanuše preveč iztrebili, je druga plat prav nasprotna – da jih sploh ne bi poznali, da jih niti enkrat v življenju ne bi okusili, da bi za slovensko naravo ostali neradovedni. A če pravijo, da jih je že Shakespeare imel tako rad, potem …

Sestavine

– 500 g poletnih bučk
– 3 jajca
– 15 g svežega morskega koprca
– sol, ščepec popra
– ščepec muškatnega oreščka
– 50 g sira za posip

Priprava

1. Bučke naribamo, rahlo nasolimo in pustimo stati pol ure, da spustijo vodo.

2. Ožamemo, primešamo jajca in drobno nasekljan morski koprc ter druge sestavine. Dobro premešamo, vlijemo v pekač, da bo plast visoka okoli 2 cm, in posujemo s sirom.

3. Pečemo 15 minut pri 180 stopinjah. Kmalu postrežemo.

Priporočamo še: Zato jajčevcev ne lupimo
Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana