Odprta Kuhinja

Vložena pečena paprika

Vložene pečene paprike (Foto: Nataly Hanin/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Kdor ima hišo z vrtom, je v prednosti pred prebivalci blokovskih naselij. Pečenju lahko namreč doda začimbo, ki dober izdelek pretvori v vrhunskega. Dim je tisti element, brez katerega ni vrhunsko pečenih paprik.

V kis lahko vlagamo papriko, ki smo jo na hitro prevreli, lahko pustimo svežo, ali pa jo prej popečemo. Najbolj bo okusna, če jo popečemo na žaru na oglje, saj bo zaradi dima dobila prav poseben okus. Če te možnosti nimamo, jih popečemo v pečici. Pečemo tako dolgo, da se nekoliko zmehča, koža se mora temno obarvati. Tako pečeno bomo zlahka olupili. Seveda je lupljenje zamudno, če smo v stiski s časom, paprike le prekuhamo in jih ne lupimo. Standardne začimbe so lovor, poper v zrnu in česen, slednjega lahko prej popečemo, pokuhamo ali v kozarec vložimo kar svežega. Da bo dal več okusa, ga prerežemo na pol. 

Vložene pečene paprike

Za 4 osebe. Za večjo zalogo količine pomnožite.

  • 1,5 kg rdečih paprik 
  • 1,5 l vode
  • 0,5 l kisa za vlaganje
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlica soli
  • 6 strokov česna
  • poper v zrnu, lovorov list
  • olje 

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
  2. Paprike očistimo, prerežemo na pol in naložimo na pekač.
  3. Pečemo približno 15 minut, potem obrnemo in pečemo še 15 minut.
  4. Medtem ko se paprike pečejo, v loncu zavremo vodo, kis, sladkor, sol in olje. Dodamo lovorjev list, poper in česen in pustimo vreti par minut.
  5. Pečene paprike preložimo v posodo, pokrijemo in počakamo deset minut.
  6. Potem jih olupimo in naložimo v sterilizirane kozarce. Z vrelo tekočino prelijemo paprike, pazimo, da ne bo vmes ostalo kaj zraka, in kozarce dobro zapremo.

Različica Klemna Koširja

Kurtovska kapija je najbolj razširjena sorta rdeče paprike, prepoznate pa jo po usločeni podolgovati obliki, ki spominja na rog. Je zelo primerna za peko in vlaganje. V tehnološki zrelosti je zelene barve. V končni (fiziološki) zrelosti preide v rdečo barvo.

Sestavine

  • 15 kg mesnate rdeče paprike
  • ½ litra rastlinskega olja
  • šest glavic česna
  • kozarec sladkorja
  • 1 dl kisa
  • sol

Priprava

  1. Paprike operemo, s krpo obrišemo in spečemo v pečici, segreti na 200 ºC. Pečemo jih na rešetki ali pekaču. Po približno petnajstih minutah, oziroma ko je koža črno zapečena, jih obrnemo in popečemo še na drugi strani.
  2. Še tople zložimo v večjo posodo, kjer naj se toliko ohladijo, da jih lahko olupimo. Pazljivo odstranimo vsa semena in meso narežemo na trakove (večje kot pri ajvarju).
  3. V posodi segrejemo olje in nežno prepražimo drobno sesekljan česen. Ko zadiši, posolimo in zalijemo s kisom. Dodamo narezano meso paprike in podušimo ravno toliko, da se masa segreje.
  4. 4. Toplo prelijemo v vroče kozarce, dobro zapremo in jih za eno uro damo v pečico na 90 ºC. Po uri pečico ugasnemo, kozarce pa pustimo, da se ohladijo.

 

Priporočamo še: Ko vlagate kisle kumarice, bodite pozorni pri dodajanju te sestavine

 

Datum Objave: 11.8.2018 ob 06:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj