Vložene limone: domače bombice okusa, narejene v petih minutah (VIDEO)

In zakaj bi jaz to v svojem življenju potreboval, vas slišim spraševati. Zato, ker so vložene limone kuharski dodatek, ki ga boste lahko dali tako na zarebrnico kot v sladoled, že kar solidno zalogo boste ustvarili za približno evro – pa ker je smešno preprosto. Skratka, največ okusa za najmanj denarja.

Dva kozarca imam, na kuhinjski polici stojita od začetka januarja in ni ga bilo v minulih tednih obiskovalca, ki se ne bi ustavil in vprašal, kaj je to. To je naša domača bombica okusa: v slanico vložene limone. Pri nas doma jih imajo najrajši drobno narezane in posute po zlato zapečeni zarebrnici, skupaj z nekaj kaprami. Sama sem najbolj uživala, ko sem jih dala v vaniljev sladoled z limonovim sokom in aromatiziranim oljčnim oljem.

Okus je zanimiva mešanica osvežilnosti, grenkosti in pikantnosti. Zagoneten, ampak neagresiven. V kakšnih receptih vložene limone uporabljajo drugi? V vsako jed se podajo, ki potrebuje nekaj svežega okusa. V vsako, v katero bi na primer dodali oljke in timijan. V vsako, v kateri bi uporabili kapre. Kot dodatek piščancu ali ribam. V solatnih polivkah. V slaščicah? Skoraj povsod, kjer bi uporabili limonov sok, le da gre tu za zanimivejši okus.

V krogih ljubiteljev dobre hrane, ki se ozirajo po severu afriške celine, pa naprej v tem pasu proti Indiji, je to znana delikatesa: maroška, tunizijska, izraelska, iranska in turška kuhinja, vse poznajo vložene limone. Pa naprej indijska, kjer ob vlaganju dodajajo še različne začimbe, najpogosteje čili in kumin. Ponekod uporabljajo cele, večinoma pa recepti predlagajo, da se zmehčano in resnici na ljubo ne preveč privlačno meso sadeža odstrani in uporabi le lupinica. Nekateri gredo še dlje in po kapljicah uporabljajo tudi slanico.

Vložene limone v trgovinah dobite tudi pri nas, ampak je cena kar visoka. S tem preprostim receptom boste lahko pripravili večjo količino za petino denarja, ki bi ga odšteli v trgovini. Pri nas doma traja kozarec pol leta (po končani fermentaciji ga hranimo v hladilniku), kajti že četrt lupine ene limone ponavadi zadostuje kot dodatek za štiri porcije.

Potrebujete nekaj bio limon, pri katerih lupina ni bila z ničimer obdelana in bo to omenjeno na etiketi. Pripravite še nekaj žlic nejodirane soli (tako vedno uporabljamo, ko gre za fermentacijo), sterilen kozarec in nekaj prekuhane vode. Kot rečeno: dela je za pet minut, postopek fermentacije sicer traja nekaj tednov, ampak s tem pač vi nimate dela.

Vložene limone

  • čist litrski kozarec za vlaganje
  • 8–10 bio limon
  • po 2 žlički soli za vsako limono
  • prekuhana in ohlajena voda

Priprava

1. Limone operemo in odrežemo oba konca ter križno zarežemo, ampak ne do dna.

2. Vsako limono malo razpremo in vanjo nasujemo čajno žličko soli, stisnemo skupaj in damo v kozarec s prerezanim delom navzdol. Toliko pritisnemo, da limono skoraj malo ožamemo, in po vrhu posujemo novo žličko soli.

3. Tako naredimo z vsemi limonami in jih zelo tesno razporedimo v kozarec, po domače: nabašemo. Vsako malo potlačimo, da izteka sok, tega bi moralo biti na koncu nekje do polovice kozarca, sicer ožamemo katero od preostalih limon in dodamo sok, nato dolijemo prekuhano in ohlajeno vodo do vrha, limone ne smejo biti nad gladino.

4. Na vrhu kozarca lahko namestimo mrežico, ki bo agrume tiščala pod gladino. Zapremo, postavimo nekam v kraj, lahko ostane na sobni temperaturi, in se predamo čakanju, ob katerem bo prvih približno 10 dni naša naloga edino to, da bomo enkrat na dan odprli kozarec in izpustili CO2, ki bo nastajal ob počasni fermentaciji.

5. Po približno mesecu bodo limone pripravljene za prvi test. Vzamemo krhelj ali dva, z nožkom odstranimo meso, lupino speremo pod vodo, da odstranimo odvečno sol, jo na drobno narežemo in dodamo jedi.

Priporočamo še: Trik za dlje sveže limone, grenivke in pomaranče

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana