Vratovina z zelenjavo

Odpri galerijo
A+ A-
Ljubitelji svinjskih zrezkov vedo, da je med najbolj sočnimi kosi vratovina, ki jo pripravimo na mnogo načinov.
Če želimo pripraviti res mehke in sočne svinjske zrezke, uporabimo vratovino, lahko s kostjo ali brez. Nič hudega, če jo krasi kakšen kost mastnega, tako bo meso še bolj rahlo. Če maščobe ne maramo, jo odstranimo, ko je jed že gotova.
Vratovino lahko pečemo tudi v kosu, v pečici ali ponvi, zrezke pripravimo na žaru ali v naravni omaki. Za bogatejši okus dodamo zelenjavo, kar imamo pač pri roki, nepogrešljiva sta čebula in česen, ki ju pred dušenjem malce prepražimo. K sočni vratovini se lepo podajo stročnice, zlasti grah in stročji fižol, pa koren, brokoli in cvetača. Da bo jed čim bolj sveža, zelenjavo podušimo le na hitro, da ostane še malce hrustljava.
Sestavine za 4 osebe
- 4 zrezki iz vratovine
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 2 žlici paradižnikove omake
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 1 majhen brokoli
- 1 korenček
- sol, poper, olje, timijan, rožmarin
Priprava
1. Zrezke posolimo in popramo in na hitro popečemo na vročem olju. Vzamemo iz ponve in v istem olju svetlo prepražimo sesekljano čebulo in česen ter na kolobarje narezan korenček.
2. Meso vrnemo v ponev, dodamo paradižnikovo omako ter po potrebi dolijemo malo jušne osnove ali vode. Dušimo 15 minut, potem dodamo cvetove brokolija, na rezance narezano papriko ter vejico rožmarina in timijana.
3. Dušimo, dokler meso ni mehko, po potrebi zalivamo.
Poizkusite še: Pečen fižol s panceto
Fotografija: Thinkstock
Besedilo: A.K.
Datum Objave: 12.2.2018 ob 15:02