Odprta Kuhinja

Z malo penice, prosim: pogosta blamaža pri naročanju kave

Odpri galerijo
A+   A-
Veste, s čim natakarju najbolj stopite na živec?Gotovo ste se že kdaj usedli v lokal in natakarju naročili skodelico kave. In gotovo veste, da morate biti pri naročilu vljudni in prijazni. A nekateri se tega ne držijo in se v kavarnah do natakarjev neprimerno obnašajo. Aroganca pa ni edina stvar, ki zmoti natakarje, ki vas postrežejo. Z Marino Stanković, lastnico pražarne Mariposa coffee roasters in vodjo kavarne Afrika, smo poklepetali o tem, kakšni smo slovenski gostje, koliko se spoznamo na kavo in s čim natakarjem najbolj stopimo na živec.

»Gostje pogosto komplicirajo pri naročilu kave z vidika, koliko mora biti kava dolga, kakšna mora biti temperatura mleka, koliko penice bi si želeli in tako naprej. Po vsej verjetnosti zato, ker želijo doživeti isto kavno izkušnjo kot doma, kar na žalost v večini primerov ne gre,« razloži Marina. Če si želite takšne kave kot doma, jo je tam tudi najbolje popiti, v lokalu pa je pač potrebno zaupati strokovnjakom. »Pri naročilu kave ne smemo baristi soliti pameti, kakšna mora biti kava. Vsak barista ima dovolj znanja, da pripravi dobro skodelico. Zato se je najbolje prepustiti in uživati v postreženem napitku,« svetuje vodja kavarne. 

Mlečna pena ali krema?


Seveda to ne pomeni, da ne smemo izražati svojih želja. »Kava je lahko postrežena s toplim ali hladnim mlekom, odvisno od okusa gosta. Tudi »pena«, kot ji pravijo večkrat, jim pripada. A to je v resnici mlečna krema. Prava mora biti svilnata, brez zračnih mehurčkov, kot jo v nevednosti pogosto pričakujemo, in kremasta. Pravilno skremljeno mleko poudarja okus kave in jo naredi še bolj kremasto, za piko na i pa seveda gostu lahko polepšamo dan še s kakšnim latte art vzorcem,« razloži Marina, ki je sicer prava izvedenka v pripravi mlečne kreme z vzorčki.

Dandanes se sicer mnogi gostje izogibajo kravjemu mleku, a to še ne pomeni, da se morajo odpovedati kapučinu, ki ga sicer Slovenci najpogosteje naročimo v lokalih.  »Pri rastlinskem mleku moramo paziti na okus, saj tovrstni napitki hitro poslabšajo kavo. Večina rastlinskih mlek ima veliko sladkorja, mineralov in drugih aditivov in prav to lahko slabo vpliva na končni rezultat. V naši kavarni uporabljamo izključno rastlinsko mleko za bariste in ob uporabi tega v mlečni kremi sploh ni opaziti razlike.«


Smo Slovenci zahtevni gostje?


»Na splošno Slovenci nismo zahtevni gostje, vsaj kar se tiče kave ne. Večini espresso sam po sebi ni dober, zato pri naročilih prevladujejo kave z različnimi dodatki (mleko, smetana, čokolada, sirupi),« pravi Marina. In čeprav nismo tako zahtevni, znamo pri naročilu včasih pošteno brcniti v temo. »Najbolj smešno naročilo, ki sem ga prejela v moji karieri, je bil verjetno kapučino s hladnim mlekom, brez pene,« se zasmeji sogovornica, ki sama sicer še vedno prisega na turško kavo in jo občasno posladka z ovsenim mlekom. »Pitje kave mi pomeni trenutek zame in predstavlja poseben ritual, zato sem zelo pozorna pri izbiri in načinu priprave,« pravi.

Naša sogovornica Marina stoji za znamko vrhunsko izbrane in pražene kave Mariposa. »Sem mnenja, da si je za kavo treba vzeti čas, zato se vsakemu posvetimo in vložimo veliko truda, od izbire zelene kave do praženja in načina priprave. Kavo pražimo svetlo (light roast). Na tak način zrna ponujajo različne okuse, ki jih lahko okušate in s tem razvajate brbončice. Ponujamo izključno samo specialty, to je posebno kavo, ki vam jo lahko pripravimo na različne načine,« razloži kavna strokovnjakinja.


Preberite še: Najnovejši trend: Dalgona kava z nutello, ki jo lahko pijejo tudi otroci

Fotografija: Getty Images

 
Datum Objave: 4.8.2020 ob 10:08

Več iz te teme:

#kavakremanaročanje kaveMariposaMarina Stankovićmlečna pena

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.