Odprta Kuhinja

Z mojstrom obdelave lesa: tega ne smete početi z lesenimi kuhalnicami

Fotografija: Debby Lewis-Harrison/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Svet so preplavile modrosti o čiščenju kuhinjskih pripomočkov iz lesa in odločili smo se, da enkrat za vselej razčistimo – tako se pravilno vzdržuje kuhalnice.


Po spletu kroži malo morje trikov, kako vzdrževati higieno lesenih kuhalnic. Gotovo ste že naleteli na video, kjer avtor eno izmed njih prelije z vrelo vodo in se zgrozili ob pogledu na umazanijo, ki se ob tem sprosti vanjo. Spet drugi priporočajo prekuhavanje lesa, tretji pomivanje v pomivalnem stroju. A kako je pravzaprav s tem? Kaj je najbolje za lesene žlice in kuhalnice? Za odgovore smo se obrnili na Matijo Praznika, ki bi ga brez pomisleka lahko označili za strokovnjaka obdelave lesa.

Namesto prekuhavanja soda bikarbona


Lesa nikoli ne smemo namakati, je Praznik že takoj ovrgel enega izmed tiktok priporočil. Namesto tega lesene žlice le umijemo pod vročo vodo, prav tako pa za pomivanje lesa ne smemo uporabljati pomivalnega stroja. Največja nevarnost za žlice in kuhalnice so maščobe, ki prodrejo globoko v les in jih je zato izjemno težko izprati. Les tako dobi slab vonj, a namesto prekuhavanja se nadenj spravimo z vtiranjem sode bikarbone in limonovega soka. Na koncu vse skupaj speremo z vročo vodo.Še bolje pa je ukrepati preventivno, nas pouči Praznik. Najboljša zaščita lesa je impregnacija, ki zapre pore in prepreči vdor pokvarljivih snovi v globino. Pomaga že, če nove kuhalnice najprej uporabimo za kuhanje škrobnatih jedi, kot so riž, polenta in podobno. Škrob namreč naredi nekakšno prevleko na lesu, vsekakor pa je še boljša impregnacija z olji, ki polimerizirajo in postanejo vodoodporna. Najbolj nevtralno je konopljino olje, laneno se hitreje vpije, vendar ima močnejši vonj. Pribor za cvrtje impregniramo s sezamovim oljem, ki prenese višje temperature. Vsekakor pa ne uporabljamo oljčnega olja, ki je hitro pokvarljivo in ima močan vonj in priokus.

Impregnacija in prava izbira lesa


Z lesenimi kuhalnicami namreč lahko precej zaznamujemo okus jedi, za kuhanje katerih jih uporabljamo. Ne samo impregnacijska olja, tudi les lahko pusti priokus hrani. Zato je pomembno, iz kakšnega lesa je narejena lesena žlica, nam razloži Praznik. Najboljši les za jedilni in kuharski pribor je po njegovem mnenju zato bukev z blagim in jedilnim okusom. Drugi, kot so oreh, hrast in oljka, vsebujejo tanin, ki okus greni, kar je nekaterim sicer všeč. Sam pa poleg bukve najraje uporablja les sadjevcev, kot so hruška, figa, jablana in sliva, ki imajo po njegovem mnenju čudovite barve in le malo spreminjajo okus hrane.Lesene žlice so torej izjemno uporaben in lep kuhinjski pripomoček, ki zaradi lastnosti lesa že po naravi deluje antibakterijsko in je zato boljša izbira od plastičnih alternativ. Potrebno pa je ustrezno vzdrževanje in občasno globinsko čiščenje z naravnimi čistilnimi sredstvi, ki smo jih našteli zgoraj. Izogibajte pa se pomivalnega stroja in namakanja oziroma prekuhavanja in žlice vam bodo služile tudi po več desetletji.
Preberite še: To so sestavine, ki jih ne bi smeli pospraviti v hladilnik

Fotografija: Debby Lewis-Harrison/Getty Images
Datum Objave: 5.7.2023 ob 07:07

Več iz te teme:

lesene kuhalniceMatija Praznik

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.