Odprta Kuhinja

Začinjena juha s sladkim krompirjem in lečo

Začinjena juha s sladkim krompirjem in lečo
Odpri galerijo
A+   A-
Brezmesna enolončnica, ki je ob spremljavi dobrega domačega kruha lahko samostojen obrok.


Sestavine



  • 2 žlici kokosovega olja

  • 2 večji čebuli

  • 2 stroka česna

  • žlička garam masale

  • pol žličke kurkume

  • četrt ali pol žličke kajenskega popra

  • 2 žlici tamarija ali sojine omake

  • 20 g svežega ingverja (žlica)

  • 300 g sladkega krompirja (večji sladki krompir)

  • 100 g navadnega krompirja (dva krompirja)

  • 150 g korenja (dva večja korenčka)

  • 400 g leče (pločevinka)

  • liter vode


Priprava


1. Čebulo narežemo na trakove, ingver in česen pa na drobno nasekljamo.

2. Krompir, sladki krompir in korenje narežemo na manjše koščke. V veliki posodi segrejemo kokosovo olje in na njem pražimo čebulo, dokler ne postane prozorna.

3. Dodamo česen, ingver in začimbe. Pražimo še kakšne pol minute, potem pa zalijemo s tamarijem, da se začimbe ne zažgejo. Ko tamari izhlapi, dodamo narezano zelenjavo in jo dušimo 3–4 minute, da se malo zmehča. Nato jo zalijemo z vodo in kuhamo 20 minut do mehkega.

4. Ko je zelenjava kuhana, je odvzamemo približno dve zajemalki in damo na stran. Preostalo zelenjavo s tekočino pretlačimo. Ko je juha gladka, vmešamo še koščke zelenjave in lečo.

5. Juho pristavimo nazaj na ogenj, da se leča malo pogreje.
Namig: Če nimate garam masale in kurkume, ju lahko nadomestite z dvema žličkama karija v prahu.

Priporočamo tudi: Sodobna kuhinja v modri barvi

Recept in fotografija: Anže Petelinšek
Datum Objave: 14.5.2020 ob 09:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: