Začinjena juha s sladkim krompirjem in lečo

Odpri galerijo
A+ A-
Brezmesna enolončnica, ki je ob spremljavi dobrega domačega kruha lahko samostojen obrok.
Sestavine
- 2 žlici kokosovega olja
- 2 večji čebuli
- 2 stroka česna
- žlička garam masale
- pol žličke kurkume
- četrt ali pol žličke kajenskega popra
- 2 žlici tamarija ali sojine omake
- 20 g svežega ingverja (žlica)
- 300 g sladkega krompirja (večji sladki krompir)
- 100 g navadnega krompirja (dva krompirja)
- 150 g korenja (dva večja korenčka)
- 400 g leče (pločevinka)
- liter vode
Priprava
1. Čebulo narežemo na trakove, ingver in česen pa na drobno nasekljamo.
2. Krompir, sladki krompir in korenje narežemo na manjše koščke. V veliki posodi segrejemo kokosovo olje in na njem pražimo čebulo, dokler ne postane prozorna.
3. Dodamo česen, ingver in začimbe. Pražimo še kakšne pol minute, potem pa zalijemo s tamarijem, da se začimbe ne zažgejo. Ko tamari izhlapi, dodamo narezano zelenjavo in jo dušimo 3–4 minute, da se malo zmehča. Nato jo zalijemo z vodo in kuhamo 20 minut do mehkega.
4. Ko je zelenjava kuhana, je odvzamemo približno dve zajemalki in damo na stran. Preostalo zelenjavo s tekočino pretlačimo. Ko je juha gladka, vmešamo še koščke zelenjave in lečo.
5. Juho pristavimo nazaj na ogenj, da se leča malo pogreje.
Namig: Če nimate garam masale in kurkume, ju lahko nadomestite z dvema žličkama karija v prahu.
Priporočamo tudi: Sodobna kuhinja v modri barvi
Recept in fotografija: Anže Petelinšek
Datum Objave: 14.5.2020 ob 09:05