Odprta Kuhinja

Zamrznjena živila, ki so jih odobrili profesionalni kuharji

Fotografija: VLG/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Celo izučeni kuharji v nekaterih primerih brez zadržkov posežejo po zamrznjenih izdelkih. Katere priporočajo za vsakodnevno kuharijo?


Vedno radi poudarjamo, da se je dobro izogibati zelo procesirani hrani, se držati sezonske ponudbe in preverjati, da so živila, ki jih uživamo, čim bolj sveža. Kljub temu pa to ne pomeni, da nakup zamrznjenih nikoli ni pametna odločitev. Celo profesionalci včasih posežejo po zamrznjeni ponudbi, zato smo se obrnili na tudi vam gotovo že znano Neli Selan, predavateljico in inštruktorico kuharstva na BIC Ljubljana. Povprašali smo jo, kdaj je smotrno kupiti in uporabiti zamrznjena živila in katerim se je po njenem mnenju bolje izogniti.

Že v začetku nas je opozorila, da moramo biti pri nakupu pozorni, da kupujemo tista, ki so le zamrznjena, ne vsebujejo dodatkov in tudi nimajo dodane preveč vode. Sicer pa je smotrnost nakupa zamrznjenih sestavin odvisna tudi od tega, kako jih želimo porabiti oziroma na kakšen način pripraviti. Pri nekaterih se namreč med zamrzovanjem tekstura nekoliko pokvari in se v nekaterih jedeh ne bodo obnesle.

Sadje in zelenjava


Skoraj vedno pa se lahko zanesemo na zamrznjeno sadje in zelenjavo, pravi kuharica. Na ta način imamo v zamrzovalniku vedno na zalogi zelenjavo, ki morda ni v sezoni celo leto. Tista, ki jo zamrznejo (enako velja za sadje), je vedno obrana v visoki sezoni in zamrznjena po hitrem postopku, tako da ohrani veliko večino vitaminov, mineralov in drugih snovi. Odlično se obnesejo grah, špinača in celo gobe, ki jih lahko pripravimo v odlični juhi, Selanova pa malce manj priporoča nakup zamrznjenega brokolija in bučk, saj imajo precej manj arome kot sveži.

Listnato testo


Brez slabe vesti lahko posežemo tudi po zamrznjenem listnatem testu, za katerega pač nimamo vedno časa, da bi ga pripravljali sami, svetuje Selanova. Vedno je pametno imeti v zamrzovalniku po en zavojček, saj lahko iz testa pripravimo marsikatero slano ali sladko jed. Prav tako je fino imeti na zalogi kakšno predpečeno pecivo, kot so na primer rogljički, žepki in podobno.

Njoki


Neli se zdi pameten tudi nakup zamrznjenih njokov, saj imamo tako lahko vedno na zalogi glavno sestavino za hitro kosilo med tednom. Tudi kakšni kroketi in podobna živila so popolnoma sprejemljiva rešitev za pripravo obrokov, ki nam ne bodo vzeli preveč časa.

Morski sadeži in ribe


Kuharica pa omeni tudi morske sadeže, saj je sveže včasih težko dobiti, sicer pa so na primer gamberi, lignji ali riba dober vir beljakovin, ki jih lahko pripravimo kot rižote, v omakah za testenine in podobno. Nekatere morske specialitete pa bodo celo boljše, če bodo predhodno zamrznjene. Hobotnica bo na primer precej bolj mehka, če bo pred toplotno obdelavo nekaj časa počakala v zamrzovalniku.
Preberite še: Brzinsko kosilo po italijanskem receptu, ki se mu je nemogoče upreti

Fotografija: VLG/Getty Images
Datum Objave: 23.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

Neli Selanzamrznjena živila

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.