Odprta Kuhinja

Zapečena ajdova kaša s skuto in jabolki

Odpri galerijo
A+   A-
Ajda je rešila Slovence gotove lakote – zelo starodavna jed.



Priprava: 15 minut; čas peke: 20–25 minut.

Sestavine


- 150 g ajdove kaše
- 0,5 l mleka
- 2 žlici kisle smetane
- 150 g skute
- jajce
- 3 žlice sladkorja
- muškatni orešček, cimet
- 3 jabolka
- po želji pest namočenih rozin, grobo mleti oreščki

Priprava


1. Mleko zavremo in vanj zakuhamo oplaknjeno ajdovo kašo. Kuhamo 10 minut, nato pokrijemo in pustimo, da kaša nabreka naprej. Napol ali povsem ohladimo.

2. Pečico vklopimo na 180 stopinj. Manjši model namastimo.

3. H kaši dodamo sladkor, začimbe, pretlačeno skuto, vse dodatke po okusu in razžvrkljano jajce. Nazadnje čez vse naribamo jabolka, preložimo v model, pogladimo in postavimo v segreto pečico.

4. Pečemo 20–25 minut. Ponudimo še toplo po (klasično petkovi) fižolovi juhi z nekaj zelenjave in rezanci, po želji prelito s sadnim sokom.

Različica: Poleg jabolk dodajte še hruške, uporabite sadje iz kompota (marelice, breskve) ali zamrznjeno jagodičje.

Naredimo vnaprej: Ajdovo kašo skuhajte vnaprej in shranite v hladilniku. Vsaj pol dela je prihranjenega.

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 23.9.2019 ob 07:09

Več iz te teme:

brezmesne jediajdova kašajabolka

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.