Zelenjavna zloženka, ki bo postala vaše najljubše poletno kosilo
Ker vemo, da obožujete krompirjeve obroke, nam je med brskanjem po spletnih receptih zaigralo srce ob jedi, ki bi jo lahko označili za nekakšno krompirjevo »zapečenko« oziroma mešanico med musako, narastkom in koblerjem. A čeprav je videti, kot da je po vrhu slastno zapečen sir, je vsebina pekača povsem veganska.
Jed je namreč izredno lahka, kljub temu pa je avtor poskrbel za dovolj beljakovin in vlaknin, da bomo po kosilu kar nekaj časa ostali siti. Krema, ki je podobna bešamelu, je pripravljena kar iz indijskih oreščkov, ki jih prej za nekaj minut namočimo in iz njih naredimo kremno omako. Namesto mesnih komponent pa je v receptu edamame: zrna soje, ki so polna beljakovin, vlaknin in esencialnih hranil. A nič ne de, če te sestavine nimate na zalogi, brez težav se kuhanja lahko lotite tudi brez nje ali pa uporabite kar grah, mogoče bob.
Sestavine
Za bešamel
- 150 g indijskih oreščkov
- 400 ml jušne osnove
- 200 ml ovsenega mleka
- 5 žlic kvasnih kosmičev
- 1 žlička gorčice
- sok in lupinica ene limone
- ščep soli
Ostalo
- 1 kg krompirja
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 čebule
- 4 stroki česna
- konzerva fižola
- 200 g sesekljane listne zelenjave (špinača, pak choi ali blitva)
- 175 g zmrznjenih sojinih zrn (edamame)
- ščep soli
Priprava
- Najprej olupimo in narežemo krompir na čisto tanka kolesca, očistimo zelenjavo in pripravimo bešamel. Slednjega se lotimo tako, da v vodo namočene in odcejene oreščke zmešamo s preostalimi sestavinami za preliv v blenderju.
- Pečico vključimo na 180 stopinj.
- Nato v ponvi prepražimo čebulo in česen, ko zadiši, v ponev dodamo še zelenjavo in jo dušimo, da listi nekoliko ovenijo. Dodamo še fižol iz konzerve in dobro premešamo.
- Nato namastimo pekač in sestavine zlagamo skupaj na podoben način kot musako. V pekač nadevamo sloj zelenjave, jo prelijemo z bešamelom in prekrijemo s slojem krompirjevih lističev ter dodamo pest edamame fižolčkov. Postopek ponavljamo, dokler pekač ni poln. Nato ga potisnemo v pečico in vse skupaj pečemo približno eno uro, dokler zgornja plast ni zlatorumeno zapečena.