Zapečene skutne palačinke

Kultna jed, v količinah za enkrat.

Priprava: 20 minut; čas peke: 20–25 minut.

Sestavine

Testo za palačinke

  • 2 jajci
  • 125 g moke
  • ščep soli
  • žlica sladkorja
  • 2 dl mleka (sirotke, mineralne vode)
  • olje za peko

Nadev

  • 500 g skute
  • 2 žlici sladkorja
  • jajce
  • lupina eko limone

Preliv

  • 2 dl sladke ali kisle smetane
  • jajce

Priprava

1. Iz naštetih sestavin zmešamo gladko testo za palačinke. Iz testa v ponvi na malo olja spečemo 8 tankih palačink in jih prelagamo na krožnik.

2. Posebej v posodi zmešamo skuto, jajce, sladkor in limonino lupinico.

3. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

4. Vsako palačinko nadevamo z žlico ali dvema nadeva, nasprotna robova zavihamo (da bo nadev tudi med peko ostal v njej) in palačinko zvijemo. Zvito položimo v pekač. Palačinke zlagamo drugo ob drugi.

5. Pripravimo še preliv, in sicer smetano zmešamo z jajcem in bogato prelijemo palačinke.

6. Model postavimo v segreto pečico in pečemo 20–25 minut, da zgornja plast rahlo porjavi.

7. Ponudimo še tople, posladkane s sladkorjem v prahu, po gosti fižolovi juhi.

Opomba: Izbrati sladko ali kislo smetano za preliv je stvar okusa. S kislo smetano so palačinke malce bolj lahkotne in sveže, s sladko pa dobijo bogatejši in bolj žameten okus.
Nasvet in namig: Če imate čas, testo za palačinke pustite počivati pol ure v hladilniku. Prav nič narobe pa ni, če ga naredite prejšnji večer in ga do porabe naslednji dan shranite v hladilniku. (Hm, še hitreje gre, če palačinke spečete dan prej in jih skrijete pred otroki do priprave kosila.)

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed