Zares božanska korenčkova juha s kostanjem

Čudovit preplet sladkastih okusov, jesen v najlepši podobi kar buhne s krožnika.

Ta juha je nastala iz potrebe po tem, da se porabi korenje, kajti zdaj je v trgovinah ponavadi pakirano po kilogram in rado ostaja. Dimljena paprika je pika na i, sladkost kostanja, korenja in paprike je krasna snov za treniranje brbončic v prepoznavanju fines. Zelo poceni juha!

Korenčkova juha

  • 500 g korenja
  • srednje velika čebula
  • velik strok česna
  • žlica masla
  • žlička mlete dimljene paprike (najbolje pekoče)
  • 2 l jušne osnove (ali 2 bio kocki), sol po potrebi
  • 125 g kuhanega in olupljenega kostanja (da, iz vrečke)

Priprava

1. Korenje olupimo in naribamo.

2. V loncu za juho razpustimo maslo, dodamo narezano čebulo in pražimo. Ko začne dobivati barvo, na mali ribežen za parmezan nanjo naribamo velik strok česna, dodamo tudi mleto dimljeno papriko. Pomešamo in popražimo, da česen zadiši, nato primešamo naribano korenje.

3. Korenje pražimo toliko, da se zmehča, predvsem pa vsaj malo karamelizira in se rahlo prime na dno posode. Nekajkrat premešamo, nato zalijemo z vodo in dodamo kocki ali, še bolje, jušno osnovo, če jo imamo.

4. Na kratko pokuhamo – 15 minut bo čisto dovolj –, nato s paličnim mešalnikom zmeljemo, da dobimo gladko kremno juho.

5. Dodamo kostanj in vrnemo na ogenj le toliko, da se segreje.

6. Postrežemo z raznimi dodatki, ki so pri roki: jušne kroglice so že cel praznik in morda celo preveč, kisla smetana ali grški jogurt pa ravno prav.

Priporočamo še: Ekspresno hitra zelenjavna juha z žličniki

Fotografija: Shachmeister/Shutterstock

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana