Pomembna značilnost peteršilja, ki jo moramo nujno poznati

Fotografija: Olga Lepeshkina/Getty Images

Peteršilj je dekoracija kuhinjskega pulta in tudi krožnikov; posušen je popolnoma drugačnega okusa.

Težko bi našla kaj bolj vsakdanjega v kuhinji, kot je šopek peteršilja. Goji ga vsak vrtičkar, saj ni pravega vrta brez peteršilja in krta. Zel je dekoracija kuhinjskega pulta in, če je kuharica dobre volje, tudi krožnikov. Je zaključek večine receptov. Ko se v zadnjem stavku omeni, da jed posipamo z nasekljanim peteršiljem, vsi razumemo, da to ni ravno nujno. Čeprav je tako običajen, ga pogosto ni pri roki ravno takrat, ko bi ga rada nasekljala za povrh. Priznam, da se mi včasih ne ljubi narediti par korakov na vrt in ga odtrgati. Rečem si, da se mi mudi, da nimam časa. Klasičen izgovor današnje dobe.

Sušen ne ohrani arome

Šopek svežega peteršilja težko nadomestimo s sušenim. V nasprotju z večino začimbnic ni primeren za sušenje. Kljub sodobnim super načinom sušenja zelišč je drugačnega okusa. Svež ima svojevrstno aromo, a je ne ohrani, ko se posuši. Zanimivo pa je, da ohrani tako rekoč vse zdravilne učinkovine, in ni jih malo. Več eteričnih olj in s tem okusa in vonja ima navaden ploščat oziroma gladek (italijanski) peteršilj, medtem ko so kodrastega vzgojili bolj za okras.

Podobno kot velja za večino zelišč in zelenjave so tudi divji peteršilj najprej nabirali v naravi kot zdravilno zel. Njegovo originalno rastišče naj bi bila Sardinija. Znano je bilo, da pomaga pri sto in eni težavi. Žvečili so ga po hrani, da bi preprečili prebavne težave, kašelj in zobobol. Zanesljivo in večkrat preverjeno je, da si tako izboljšaš zadah po česnu ali sveži čebuli. Sodobne raziskave so potrdile, da peteršilj vsebuje precej kalija in antioksidante (polifenole in karotenoide). Z žlico svežega peteršilja na dan pokrijete priporočeno dnevno vrednost večine vitaminov in mineralov. Lahko si skuhate tudi čaj: je odličen diuretik, zato z njim ne smejo pretiravati ledvični bolniki in nosečnice.

Najlepši način za uporabo peteršilja v kuhinji in za zdravje je pesto. Priporočam, da ga shranite v manjših kozarčkih, ga zalijete z oljem ter tiste kozarčke, ki so mišljeni za zalogo, skrijete na manj dostopne police v hladilniku. Kadar imate v mislih peteršiljev pesto za sproti, je lahko olja manj tudi pri miksanju.

Preberite še: Odlična hitra enolončnica za vse ljubitelje italijanskih okusov

Fotografija: Olga Lepeshkina/Getty Images

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana