Odprta Kuhinja

Zares dober ajdov kruh z orehi

Kmetija Jamnik, ajdov kruh z orehi, 15.6.2016, Prevalje [kmetija jamnik, ajdov kruh z orehi]
Odpri galerijo
A+   A-
Kruh, v katerega zamesimo ajdo in orehe, preverjeno kombinacijo okusov, ki nam zelo ugaja.


Sestavine ajdov kruh


- 30 dag ajdove moke, 70 dag bele pšenične moke tip 850, ajdov kruh
- kocka kvasa, 2 dag soli
- 20–30 dag orehov, 8 dl vode
Priporočamo še: Makovi kruhki

Priprava


1. Ajdovo moko poparimo z vročo vodo, premešamo in pustimo, da se ohladi.

2. Ohlajeni moki primešamo druge sestavine za testo, tudi orehe, ki jih prej v pečici segrejemo le toliko, da zadišijo, in zamesimo testo. Pustimo počivati pol ure.

3. Iz testa oblikujemo hlebček in ga pečemo 20 minut na 250 stopinjah, nato še 25 minut na 220 stopinjah.
Priporočamo še: Dva preprosta načina, kako lahko sami pripravite rikoto

Recept: Marjeta Ročnik s kmetije Jamnik v hribovskem naselju Belšak
Fotografija: Tadej Regent

Po okoliških kmetijah zvečer že zdavnaj ugasnejo luči in ležejo k zasluženemu počitku, ko na kmetiji Jamnik v hribovskem naselju Belšak ob meji z Avstrijo gorijo do ranega jutra. Gospodinja Marjeta Ročnik ponoči peče kruh. Tako je vsak dan, le v noči na nedeljo je prosta. »Sem že poskusila s peko tudi čez dan, a noč mi bolj ustreza. Vsi se umaknejo in v hiši vlada mir,« je povedala mojstrica, ki so ji na letošnjem ocenjevanju dobrot slovenskih kmetij na Ptuju podelili kar tri znake kakovosti, kar pomeni, da je za svoj kruh že tretjič zapored dobila zlato priznanje.
Datum Objave: 16.5.2019 ob 07:05

Več iz te teme:

kruhpripravaorehisestavineajdov kruh

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja