Zelena rižota

Mlada špinača je odlična v kremnih omakah, kot solata z avokadovim prelivom, na pici ali v rižoti. Zeleni listi špinače so na vrhu seznama super hrane, zato je ne kuhamo predolgo, da ohranimo njeno hranilno vrednost.

Sestavine

– 200 g mlade špinače
– šopek špargljev
– pol žličke sladkorja
– 3 žlice oljčnega olja
– mlada čebula
– 200 g riža za rižoto
– pest indijskih oreščkov
– dva stroka česna
– sol in poper
– črne olive (ni nujno)
– peteršilj (ni nujno)

Priprava

1. Šparglje nalomimo. Spodnji, trši del kuhamo v 200 ml vode, solimo in sladkamo. Počasi naj vre, dokler tekočine ne bomo potrebovali za zalivanje rižote. V šopku divjih špargljev je vsaj pol olesenelih stebel, zato s pripravo osnove uporabimo tudi tisto, kar bi sicer zavrgli. Pri gojenih špagljih prekuhamo tudi olupke.

2. Sesekljamo čebulo z zelenimi deli vred. Popražimo na olju, da oveni, dodamo riž in pražimo toliko časa, da postane steklast. Zalijemo z malo tekočine, v kateri smo prevreli spodnji del špargljev, zmanjšamo temperaturo in ves čas mešamo, le tako bo rižota kremna. Tekočino sproti prilivamo.

3. Ko je riž napol kuhan, vmešamo nalomljene šparglje, pokrijemo in občasno premešamo po dnu.

4. Špinačo poparimo. Če je ostala tekočina od špargljev, uporabimo kar to. Pustimo minuto ali dve, nato zmešamo skupaj s česnom in indijskimi oreščki.

5. Gladko zeleno kremo vmešamo v kuhan riž. Pustimo na ugasnjenem štedilniku, da riž popije skoraj vso tekočino. Rižota naj bo rahla, sočna in kremna.

6. Na krožnikih okrasimo z narezanimi črnimi olivami in peteršiljem.

Fotografija: Hana Splichal

Preberite še: Kako izbrati najboljše šparglje
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana