Odprta Kuhinja

Zelenjavna juha malo drugače

Zelenjavna juha malo drugače (Foto: Dejan Javornik)
Odpri galerijo
A+   A-
Vajeni smo, da zelenjavno juho pripravimo tako, da zelenjavo narežemo na enakomerne kocke ali pa zelenjavo ob koncu kuhanja pretlačimo s paličnim mešalnikom. A ta juha je malo drugačna, saj vsebino narežemo na trakove. Zakaj?

Ker je tako zapisano v več kot sto let starem receptu Cecilije Lempl. Lemplova je živela med letoma 1875 in 1907, njen kuharski zvezek hranijo v Muzeju Velenje in je najstarejši tovrstni v muzejski zbirki. V tem zvezku je tudi recept za zelenjavno juho, ki je poseben zaradi tega, ker zelenjavo narežemo na trakove.

Kuharskemu zvezku Cecilje Lempl, za katerega zdaj skrbijo v Muzeju Velenje, so se pred leti posvetili na Gimnaziji Velenje. »H kuharski tematiki smo pritegnili profesorico slovenskega jezika in etnologinjo Alenko Šalej ter njene dijakin­je. V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine 2021 smo pripravili projekt z degustacijskim dogodkom Pokukajmo v kuhinjo stare gospodinje z začetka 20. stoletja. Gimnazijke so pod mentorstvom profesorice tako z etnološkega kot z jezikovnega vidika ovred­notile ta več kot sto let stari kuharski zvezek,« nam je povedala koordinatorica projekta in kustosinja velenjskega muzeja Ona Čepaityte Gams.

Tako so v muzeju pred dvema letoma pripravili občasno razstavo, pred kratkim pa so raziskovanje starih receptov strnili tudi v kuharsko knjigo z naslovom V kastroli Cecilje Lempl. V tej knjigi najdemo približno sto več kot sto let starih receptov, med drugim tudi tega za zelenjavno juho.

Še to: v receptu je zapisano, da cvetačo kuhamo v ločenem loncu. Mi bi juho skuhali v enem loncu, potem pa na drobne cvetke razdrob­ljeno cvetačo dodali čisto na koncu, hkrati z grahom in ohrovtom.

Zelenjavna juha

Za 4 ali 6 oseb.

 • srednje velik krompir
 • manjša koleraba
 • 1–2 rumena korenčka
 • manjši koren peteršilja
 • malo gomolja zelene
 • četrt srednje velike cvetače
 • pest graha
 • za pest narezanega ohrovta
 • sol, poper
 • prežganje: za žlico ali dve masla, zravnana žlica moke

Priprava

 1. Na rezance (trakove) narežemo krompir, kolerabo, rumeno korenje, peteršilj in zeleno. Zalijemo z vodo, ki naj sega centimeter ali dva nad zelenjavo, solimo in popramo ter skuhamo.
 2. V drugem loncu skuhamo cvetačo, ki smo jo razdrobili na cvetke.
 3. V ponvici segrejemo maslo, dodamo moko in premešamo do gladkega. Prežganje nato vmešamo v juho in počakamo, da zavre, nato odstavimo.
 4. V juho zdaj dodamo še grah in na drobne rezance narezan ohrovt ter kuhano cvetačo.
 5. Počakamo približno 5 minut, da se juha nekoliko ohladi, nato postrežemo.

Priporočamo še: Najpogostejše napake pri kuhanju polente

Datum Objave: 7.5.2024 ob 07:05

Več iz te teme:

juhe in enolončnicezelenjavna juhaCecilija Lempl

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.