Zelenjavna juha malo drugače

Ker je tako zapisano v več kot sto let starem receptu Cecilije Lempl. Lemplova je živela med letoma 1875 in 1907, njen kuharski zvezek hranijo v Muzeju Velenje in je najstarejši tovrstni v muzejski zbirki. V tem zvezku je tudi recept za zelenjavno juho, ki je poseben zaradi tega, ker zelenjavo narežemo na trakove.
Kuharskemu zvezku Cecilje Lempl, za katerega zdaj skrbijo v Muzeju Velenje, so se pred leti posvetili na Gimnaziji Velenje. »H kuharski tematiki smo pritegnili profesorico slovenskega jezika in etnologinjo Alenko Šalej ter njene dijakinje. V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine 2021 smo pripravili projekt z degustacijskim dogodkom Pokukajmo v kuhinjo stare gospodinje z začetka 20. stoletja. Gimnazijke so pod mentorstvom profesorice tako z etnološkega kot z jezikovnega vidika ovrednotile ta več kot sto let stari kuharski zvezek,« nam je povedala koordinatorica projekta in kustosinja velenjskega muzeja Ona Čepaityte Gams.
Tako so v muzeju pred dvema letoma pripravili občasno razstavo, pred kratkim pa so raziskovanje starih receptov strnili tudi v kuharsko knjigo z naslovom V kastroli Cecilje Lempl. V tej knjigi najdemo približno sto več kot sto let starih receptov, med drugim tudi tega za zelenjavno juho.
Še to: v receptu je zapisano, da cvetačo kuhamo v ločenem loncu. Mi bi juho skuhali v enem loncu, potem pa na drobne cvetke razdrobljeno cvetačo dodali čisto na koncu, hkrati z grahom in ohrovtom.
Zelenjavna juha
Za 4 ali 6 oseb.
- srednje velik krompir
- manjša koleraba
- 1–2 rumena korenčka
- manjši koren peteršilja
- malo gomolja zelene
- četrt srednje velike cvetače
- pest graha
- za pest narezanega ohrovta
- sol, poper
- prežganje: za žlico ali dve masla, zravnana žlica moke
Priprava
- Na rezance (trakove) narežemo krompir, kolerabo, rumeno korenje, peteršilj in zeleno. Zalijemo z vodo, ki naj sega centimeter ali dva nad zelenjavo, solimo in popramo ter skuhamo.
- V drugem loncu skuhamo cvetačo, ki smo jo razdrobili na cvetke.
- V ponvici segrejemo maslo, dodamo moko in premešamo do gladkega. Prežganje nato vmešamo v juho in počakamo, da zavre, nato odstavimo.
- V juho zdaj dodamo še grah in na drobne rezance narezan ohrovt ter kuhano cvetačo.
- Počakamo približno 5 minut, da se juha nekoliko ohladi, nato postrežemo.
Priporočamo še: Najpogostejše napake pri kuhanju polente