Zelenjavni ričet

Krasna enolončnica.

Ješprenova kaša je osnova za pripravo ričeta ali ješprena. Preprosta, vsakdanja, nekoliko staromodna jed na žlico se lahko vrne na jedilnik v bogati zelenjavni različici.

Sestavine za dve osebi

– 200 g ješprenove kaše (ješprenj)
– za pest suhega fižola
– 2 korenčka
– manjša rumena koleraba
– sladek krompir
– 2 stroka česna
– por
– oljčno olje
– cel poper
– zeliščna sol
– lovorjev list
– svež peteršilj

Priprava

1. Ješprenovo kašo je treba pred kuhanjem namočiti čez noč oziroma za vsaj šest ur. V drugi skledi namočimo suh fižol. V sezoni uporabimo namesto suhega fižola svež fižol v zrnju.

2. Ločeno skuhamo fižol in ješprenj do mehkega.

3. V ponvi na oljčnem olju popražimo na kolobarje narezana por in korenček, močno začinimo z zeliščno soljo, popražimo pri blagi temperaturi in odstavimo.

4. Kolerabo in sladek krompir narežemo na kocke in damo v lonec s kuhanim ješprenom. Če je treba, prilijemo vodo, solimo, dodamo cel poper, lovorjev list in po dolgem prerezana stroka česna. Kuhamo deset minut, nato stresemo v lonec še prepražen korenček in por ter kuhan fižol. Kuhamo še kakšnih deset minut.

5. Ješprenova kaša se med počasnim kuhanjem razpusti in zgosti juho, zato bo treba sproti prilivati juho (ali še bolje jušno osnovo) do želene gostote.

6. Obvezno poiščemo lovorov list in ga odstranimo. Nekatere motijo cela poprova zrna, tudi te lahko polovimo iz juhe. Na krožnikih ričet potresemo z nasekljanim peteršiljem. Ponudimo z dobrim domačim kruhom.

Priporočamo še: Odličen recept za poročno torto Meghan in Harryja
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana