Zelenjavni rižev narastek

Hitro pripravljena jed s sezonsko zelenjavo in rižem, ki je prava uteha.

Priprava: 15 minut, čas peke: 20 minut.

Sestavine

  • 400 g riža
  • 2 korenčka, 2 bučki (ali večji brokoli, cvetača, blitva …)
  • 2 jajci
  • 150 g poltrdega sira
  • sol
  • začimbe po lastni izbiri

Priprava

1. Pečico vključimo na 200 stopinj.

2. Riž skuhamo posebej v vodi ali, še bolje, zelenjavni jušni osnovi in malce ohladimo.
Med riž zamešamo jajci, grobo naribani bučki, korenček in nariban sir. Če smo izbrali brokoli, ga prej blanširamo.

3. Zmes naložimo v namaščen model ali pekač in postavimo v segreto pečico za približno 20 minut. Ponudimo s sezonsko solato, na primer iz svežega zelja z bučnimi semeni.

Koristen nasvet: Če imamo čas, izberemo okroglozrnati riž kakor za sladico, sicer pa takšnega, ki se hitro skuha (parboiled beli, še bolje rjavi).

Fotografija: Shutterstock

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana