Odprta Kuhinja

Žepek, ki nikoli ne razočara

Tole je verjetno pri nas najbolj znani paketek v naših krajih. In naš današnji recept njegova dokončna poenostavitev. FOTO: Alleko Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
A+   A-
Trend: Žepki, ki so pripravljeni v 10 minutah in so lahko slana predjed, hiter prigrizek, majhno kosilce in hrustljava sladica.

Zdi se, da čas teče vse hitreje, temu primerno pa se krajša tudi čas priprave tiktok receptov, ki v kuhinji narekujejo bliskovite rešitve in inovativne kombinacije. Ena izmed njih je tudi zavitek, ki je pripravljen v pičlih desetih minutah, pripravimo pa ga lahko v slani ali sladki različici. Urnemu tempu botruje tudi skopo število sestavin, ki jih potrebujemo, da pripravimo posamezno jed. Na spletu lahko najdemo vse več receptov, ki vsebujejo pet, štiri ali celo tri sestavine.

Sladki in slani zavitki s celega sveta

Recepte za zavitke najdemo v kuharskih knjigah najrazličnejših kuhinj sveta. Ne glede na to, iz katere moke pripravimo testo, je vlečeno ali listnato, in kakšno je polnilo, je navadno rezultat sila okusen. Pomislite na sveže vietnamske zavitke, pa hrustljave spomladanske. Ali pa pica žepke in nenazadnje vsem znan jabolčni zavitek. In, nenazadnje: ali ni neke vrste paketek tudi nam vsem dobro znani burek? Možnosti kombiniranja so skoraj neskončne, v glavni vlogi pa se pogosto znajde listnato testo. In prav tak je tudi recept, ki vam ga danes ponujamo v pokušino.

Nizka stopnja težavnosti, ki kliče po eksperimentiranju

Listnato testo je samo po sebi izjemno nevtralnega okusa, njegova vloga je, da drži skupaj vsebino, ki se zaradi vročine začne topiti, pa seveda ta, da prispeva okus, ki ga vanj vdahne cvrtje. Feta je njegovo precej močno slano nasprotje, ki pa ga lahko uravnotežimo z najrazličnejšimi sestavinami - če nem tega ne bi povedali Grki, verjetno ne bi nit pomislili, da bi jo kombinirali z medom. V vsakem primeru pa bo takšna jed primerna za vsako priložnost: tako preprosta je, da nam pušča veliko prostora za igranje z dodatki, ki pa bodo njen značaj v celoti spremenili: izvrsten je tako v sladkih kot slanih inačicah.

Tole je verjetno pri nas najbolj znani paketek v naših krajih. In naš današnji recept njegova dokončna poenostavitev. FOTO: Alleko Getty Images/istockphoto
Tole je verjetno pri nas najbolj znani paketek v naših krajih. In naš današnji recept njegova dokončna poenostavitev. FOTO: Alleko Getty Images/istockphoto
Takole: povsem dovolj za hitro kosilce. FOTO: Odprta Kuhinja
Takole: povsem dovolj za hitro kosilce. FOTO: Odprta Kuhinja

Če pa vam po prebranem topljena feta ne diši in raje kot v slanih uživate v sladkih okusih, namesto sira v testo zavijte kar tablico čokolade. In še ena možnost: če nimate pri roki listnatega testa in se vam ponj ne ljubi v trgovino, lahko ploščico feta sira tudi samo panirate: pomočite v moki, stepenem jajcu in povaljate v sezamovem semenu ter opečete.

Recept: Hrustljava feta po grško

Preprost recept za pripravo duhovite jedi, ki v teh dneh navdušuje uporabnike družbenih omrežji.

Takšen sladki prigrizek lahko pripravili tudi v pečici ali cvrtniku na vroč zrak ter se na ta način izognili cvrtju v olju. Enostavnost recepta kar kliče po tem, da ga nekoliko zakompliciramo in dodamo še kakšno sestavino. Za začetek bi lahko žepek po vrhu posuli s sezamom in tako jedi dodali še eno hrustljavo komponento. 

Sestavine (za 4 osebe)

  • kos feta sira
  • list vlečenega testa
  • olje
  • sezam
  • med

Priprava

  1. List testa razgrnemo na podlago ter ga s čopičem premažemo z oljčnim oljem. Na sredino postavimo ploščico feta sira ter ga zavijemo kot nekakšen paket. Rob lahko premažemo z jajcem, da se lepo sprime.
  2. V ponvi segrejemo majhno količino olja ter vanj položimo žepek. Cvremo dobro minuto, nato ga obrnemo, da postane hrustljavo zapečen z obeh strani.
  3. Žepek nato s prijemalkami prestavimo na krožnik, ga posujemo s sezamom in polijemo z medom.

image_alt
Trend: Vroči pica žepki s tiktoka

Datum Objave: 11.3.2024 ob 07:03

Več iz te teme:

listnato testohitro in preprostoprigrizek

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.