Odprta Kuhinja

Zimska solata s pečeno zelenjavo in lečo

Odpri galerijo
A+   A-
Čudovito pisana!


Sestavine


- jušne začimbe
- brstični ohrovt
- por
- rdeča čebula
- olje za pekač
- pol žličke cele kumine
- sveže mlet poper
- sol
- oljčno olje
- granatno jabolko
- cashews muss (krema iz indijskih oreščkov)

Priprava


1. Rjavo lečo namočimo čez noč oziroma za vsaj šest ur. Vodo, v kateri se je leča namakala, odlijemo in prilijemo novo. Leče ne solimo, za boljši okus lahko dodamo jušne začimbe brez soli. Skuhamo jo do mehkega, vendar naj zrna ostanejo cela. Pazimo, da se ne razkuha. Idealno je, da leča med kuhanjem popije vso tekočino. Če ni tako, jo stresemo na cedilo.

2. Medtem ko se kuha leča, pripravimo zelenjavo. Vključimo pečico. Por in čebulo narežemo na kolobarje, brstični ohrovt zarežemo v kocen, večje glavice razpolovimo. Izberemo ravno prav velik pekač, da v njem popečemo zelenjavo v eni plasti. Pokapljamo z oljem, solimo, posipamo s kumino in poprom ter premešamo in poravnamo v pekaču. Pečemo 15 minut pri 200 stopinjah.

3. Za preliv zmešamo sok granatnega jabolka z žlico goste, lepljive kreme iz indijskih oreščkov. Treba je kar precej časa mešati, najlažje z metlico, da postane preliv gladek. Začnemo z malo soka in ga dodajamo do želene gostote. Solimo in popopramo po okusu. Zaključimo s tekočim sladilom (vzamemo na primer agavin sirup) ter oljčnim oljem. Za bolj preprosto jed preliv izpustimo iz recepta.

4. Odcejeno lečo previdno premešamo s pečeno zelenjavo, pokapljamo s prelivom in posujemo s preostalimi zrnci granatnega jabolka.
Preberite še: Pečena govedina z belgijskim radičem

Fotografija: Hana Splichal
Datum Objave: 7.2.2018 ob 13:02

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: