Odprta Kuhinja

TOP 7 sladic za sezono češenj

Preprosto pecivo s češnjami (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Češnje so dozorele po vseh koncih Slovenije, zato nekaj namigov, kam vse jih lahko vključimo, ne bo odveč. Tukaj so naši najbolj preverjeni recepti, h katerim se pogosto vračate.

Gre za rustikalno sladico iz starih časov, ko se je doma speklo veliko kruha. Tudi tistega, ki se je posušil, je bilo treba porabiti, zato so nastali takšni priročni, skromni in poceni recepti. Uporabimo tako sredico kot skorjo, ju namočimo z mlekom in v njem raztopljenim maslom ter sladkorjem, primešamo rumenjake, nato pa še stepene beljake. V vse skupaj podtaknemo češnje in zapečemo v klasičnem pravokotnem pekaču. Ponudimo z vaniljevo omako.

image_alt
Švabski češnjev koš: božanska poslastica iz starega kruha in češenj

Poletna sestrica prekmurske gibanice, ki se je lahko lotijo tudi tisti globoko prepričani, da je naša zaščitena sladica zanje prevelik zalogaj.

image_alt
Nedeljska sladica: poenostavljena gibanica s češnjami

Takšen sirup je rešilna bilka za takrat, ko bi nekaj sladkega, pa nimate ne časa ne volje, da bi začeli z ustvarjanjem. Iz zamrzovalnika pograbite sladoled in ga preprosto dopolnite s tem odličnim shrankom.

image_alt
Če ne veste, kam z vsemi češnjami, naredite ta sirup

Češnjeve rezine so izjemno priročna poletna sladica, za katero ne potrebujemo pečice. Prvo plast sestavljajo indijski oreščki s kokosovo moko in agavovim sirupom. Ko se ta podlaga učvrsti v hladilniku, nanjo prelijemo zmleto mešanico datljev, češenj, kokosove moke in kokosovega olja. Vse skupaj prelijemo s stopljeno čokolado in počakamo, da se ohladi.

image_alt
Češnjeve rezine brez peke (zelo preprost recept)

Kultni recept, prijatelj vsake gospodinje. Kolač je lahko višji, kot naš, lahko pa tudi pečen v večjem pekaču in visok le nekaj centimetrov.

image_alt
Najbolj preprosto češnjevo pecivo na lončke

Uf, tako slastna in kremasta. Recept, ki sodi med klasike in si ga je dobro zapomniti.

image_alt
Klasike z Urško Fartelj: pudingova pita s češnjami

Značilno francosko jajčno sladico, neverjetno preprosto za pripravo, se tradicionalno naredi s črnimi češnjami, a te lahko nadomestimo tudi z drugimi vrstami, jagodičevjem, marelicami, breskvami, figami ali slivami.

image_alt
Češnjev klafuti priznanega francoskega kuharja

Datum Objave: 12.6.2024 ob 06:06

Več iz te teme:

sladicečešnje

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.