Zvitki iz hrenovih listov

Pri hrenu smo navajeni uporabljati korenino, tradicionalno pa so naši ljudje uporabljali tudi liste. Prav tako pikantni so kot korenina, vsebujejo pa več grenčin, zato je prav, da jim dodamo nekaj močnega, da te grenčine ublažimo. Listi hrena veljajo za lahko prepoznavne in jih je mogoče najti na marsikaterem travniku, kaj šele njivi ali vrtu.

Sestavine

– dušena sezonska zelenjava
– po 1 mlajši hrenov list za dva zavitka oz. enega jedca

Priprava

1. V naravi naberemo hrenove liste. Izbiramo notranje liste v rozeti, ki so najmlajši. Zunanje, stare pustimo pri miru, ker so navadno bolj grenki kot pikantni.

2. Listne peclje izrežemo tako, da dobimo približno 10 cm dolge liste. Pecljev ne zavržemo, ampak jih drobno zrežemo in porabimo kot drugo zelenjavo.

3. V loncu zavremo vodo in vanjo položimo liste, ki naj se blanširajo minuto. Nato jih prestavimo v vodo, ki smo ji dodali led. Tako bodo ohranili lepo barvo in prvinski okus.

4. Liste odcedimo, osušimo in jih nadevamo z nadevom iz sezonske zelenjave in mladega sira.

Namig: Ponudimo jih kot prilogo mesnim jedem.
Preberite še: Preliv iz oreščkov in divjih semen
Katja Rebolj
Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed