Odprta Kuhinja

Tedenski jedilnik: preprosta kosila za vsak dan

Tedenski jedilnik: preprosta kosila za vsak dan (Foto: Mariha-kitchen/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Ko vemo, kaj bomo jedli nekaj dni vnaprej, se kuhanja bolj veselimo, z načrtovanjem pa tudi privarčujemo nekaj denarja. Tukaj so ideje za vsak dan. Dober tek!

Ponedeljek: Najpomembnejša lastnost dobre rižote je kremnost in za to je treba zadostiti več pogojem. Najprej: pravi riž – s kraljevskim carnarolijem ali slavnim arboriem ne moremo zgrešiti. Prav tako je pomembna tehnika priprave – tekočino moramo dodajati postopoma in med nenehnim mešanjem, da nase veže škrob iz riža. Piko na i dajo mlečni izdelki. Maslo in parmezan sta obvezna oprema, mi pa gremo še korak dlje z odlično burrato.

image_alt
Najbolj kremna rižota, kar ste jo kdaj jedli

Torek: Bistvo te jedi je v zgoščenem in sladkem okusu paradižnika, ki ga ojačamo še s pikico čilija, vse skupaj pa dobi dodatno dimenzijo s kančkom smetane in obilico naribanega parmezana. Kaj pa tukaj dela vodka? Dejstvo je, da ima ta v sebi neko posebno ostrino, ki se neverjetno dobro poveže s paradižnikom in poskrbi, da je še boljši, bolj izrazit. Poskusite, nato pa omako pripravite še z vinom. Nekaj vam bo manjkalo, smo prepričani.

image_alt
Peresniki v znameniti paradižnikovi omaki z vodko (VIDEO)

Sreda: Že po vonju hitro ugotoviš, da je polna mete, ki pa se z grahom izvrstno razume. Čisto po grško lahko ob bok meti postavimo še sir feta in dobimo osvežilno, a kremno juho, ki ne štedi z močmi pri napadu na brbončice. Popraženi mandljevi lističi so hrustljava pika na i.

image_alt
Kremna grahova juha v grškem slogu

Četrtek: Srednja vrednost med tem, da priprava ni preveč zapletena, jed pa je postrežena videti imenitna, primerna tako za slavja kot kuho med tednom (in zato je najbolje, da si nekaj teh zvitkov pripravimo na zalogo in zamrznemo, da so vedno pri roki). Zraven pa skleda solate. Kako je to dobro!

image_alt
Piščanec po kijevsko

Petek: Mineštra z bučkami je vedno dobra izbira, ko ne želimo preveč otežiti želodca, pojesti nekaj na žlico in skuhati nekaj na hitro, a vseeno ostati pri zdravi domači prehrani.

image_alt
Odlična mineštra z bučkami

Datum Objave: 3.6.2024 ob 07:06

Več iz te teme:

preprosto kosilokosilo

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.