Odprta Kuhinja

10 življenjskih težav, ki jih lahko rešite z detergentom za posodo

A+   A-
Presenečeni boste, kaj vse lahko postorimo s tem čistilnim sredstvom.Čistilo, ki ga imate skoraj vedno pri roki, je gotovo detergent za posodo, a četudi uporabljate pomivalni stroj, z njim gotovo vsake toliko pomijete kakšen krožnik. A ta vsemogočni razmaščevalec zmore marsikaj in vam lahko na pomoč priskoči pri marsikateri drugi gospodinjski zagati.

Spodaj nizamo nekaj gospodinjskih trikov z detergentom za posodo.

1. Odstranite madeže na oblačilih


Če premaguje maščobe na krožnikih, jih lahko prežene tudi z oblačil. Na madež nakapljajte nekaj kapljic detergenta ter tkanino nežno podrgnite. Nato oblačilo operite v pralnem stroju.

2. Preprečite rošenje vaših očal


Se vam rosijo očala? Očistite jih s krpico za steklo, nato pa na nanje nanesite tanek sloj detergenta. Pustite delovati 15 minut, nato pa vse skupaj temeljito obrišite z mikrokrpo.

3. Operite plišaste igrače


Če imate majhne otroke, veste, da je plišaste igrače od časa do časa dobro očistiti, a ker jih otroci marsikdaj nesejo k ustom, je dobro, da jih operete z detergentom za posodo, saj je manj agresiven od detergenta za tkanine ter ne more škoditi vašemu otroku.

4. Očistite tla


Če ste se ravno želeli lotiti čiščenja tal, pa ste ugotovili, da vam je zmanjkalo čistila, si pomagajte z detergentom za posodo. V približno pol litra vode vmešajte eno skodelico belega kisa in tri velike žlice detergenta za posodo. Ta čarobni napoj lahko uporabite tudi za loščenje pohištva, za prijetnejši vonj pa dodajte še nekaj kapljic eteričnega olja.

5. Omilite novo barvo las


Če ste ravno prišli od frizerja, ki niti približno ni zadel vaše želene barve las, si jih operite z detergentom za posodo. Ta naj bi z las odstranil nekaj pigmenta in omilil močne odtenke.

6. Naredite piling


Napolnite skodelico s sladkorjem, vanjo vmešajte 50 mililitrov detergenta za posodo in dobro premešajte. Piling uporabite za temeljito čiščenje lesenih in plastičnih desk za rezanje, zelo prav pa vam bo prišel tudi pri čiščenju dlani, s katerimi ste rovarili po vrtu. Dobro podrgnite in temeljito izperite.

7. Poskrbite za svoje nohte


Detergent vam bo pomagal tudi pri manikiri. Ko se bo lak na vaših nohtih posušil, v posodico s toplo vodo kanite nekaj kapljic detergenta in premešajte. Nato vanjo pomočite konice prstov – lak se bo tako bolj svetil.

8. Naredite blazinice za prvo pomoč


V kuhinji se marsikdaj pripeti kakšna opeklina ali ureznina, zato je dobro, da imate vedno pri roki hladilno blazinico. Naredite jo lahko tudi sami – v vrečko za zamrzovanje natočite detergent, dobro jo zatesnite ter postavite v zamrzovalnik.

9. Znebite se listnih uši


Če so vaše sobne rastline napadle uši, v posodo z razpršilom zmešajte vodo z žlico detergenta. Popršite po rastlinah in nadležni zajedavci bodo kmalu obupali, vaše rastline pa bodo lahko spet ponovno rasle. Pazite le, da tega ne počnete preveč pogosto.

10. Utišajte škripanje vrat


Včasih v življenju kaj zaškripa, če so to le tečaji vaših vrat ali kuhinjskih omaric, jih lahko utišate z nekaj kapljicami detergenta.
Preberite še: Kako očistiti pečico brez kemikalij in agresivnih detergentov

Fotografija: Shutterstock
Datum Objave: 10.4.2018 ob 06:04

Več iz te teme:

detergenttrikičistilo

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.