3 fantastične ideje, kako predelati čevapčiče, ražnjiče in zelenjavo za piknik
Odpri galerijo
A+ A-
Ob blago rečeno nestanovitnem vremenu, ki nas letos spremlja ravno v času, ko se po navadi lotevamo peke na žaru, smo se zamislili, kako vendarle ohraniti nekaj veselja, četudi nam piknik odnese dež.
Kupljeno meso za piknik nam brez modrega neba in toplega pomladnega sonca niti malo tako ne zadiši, če smo se ga prisiljeni lotiti v ponvi. Nad njo se namesto v brezmejno modrino zazremo le v strop, ki nas spomni, da bi ga morali prebeliti že lani. Čemernost se stopnjuje, ko oko zasledi še pajčevino, ki jo za seboj pušča hiperaktiven pajek.
Da temu ne bi sledila le globok izdih in samopomilovanje, bomo spodbudili čustveno prizadetega kuharskega duha s tremi idejami Neli Selan in Lee Sterle iz Centra kulinarike in turizma Kult 316.
Gore paradižnika se boste najlažje znebili tako, da ga napolnite in spečete, nabodala preprosto razdrete in jih skupaj z zelenjavo, ki vam ostaja v hladilniku, popečete v voku ter ponudite ob svežih lepinjah. Čevapčiči – ti bodo največje veselje, če jih boste po hitrem postopku spremenili v mesne kroglice v paradižnikovi omaki s špageti. Recept, ki bo najverjetneje za večno ostal del vašega železnega repertoarja kot najljubša bližnjica do te jedi.
Polnjeni paradižniki
Predelava velike sklede paradižnikove solate s čebulo. Prav bo prišel tudi sir, ki ni dočakal žara.
- 6 srednje velikih paradižnikov
- žlica oljčnega olja
- velika čebula
- po 1 oranžno in rumeno korenje
- 50 g kuskusa
- 80 g tofuja
- 50 g sira za žar
- začimbe: kari, kurkuma, sol, poper, mleta rdeča paprika, ingver v prahu
Omaka
- 2 žlici oljčnega olja
- srednje velika čebula
- 3 stroki česna
- pločevinka pelatov (450 g)
- začimbe: sol, poper, mleta rdeča paprika, bazilika, origano, majaron
Priprava
1. Paradižnike dobro operemo in odrežemo zgornji del. Z noževo konico ali žličko previdno izdolbemo notranjost. Pokrovčkov ne vržemo stran, ampak jih odlagamo, in sicer tako, da bomo vedeli, kam kateri spada.
2. V kozici zavremo 100 ml slane vode, dodamo kuskus, odstavimo in pokrijemo. Po 10 minutah bo kuskus vpil vso tekočino.
Korenje operemo in ostrgamo ter grobo naribamo.
3. Čebulo olupimo in nasekljamo ter prepražimo na malo olja. Ko je zlato rumene barve, dodamo korenje ter pražimo dobrih 5 minut.
4. Tofu narežemo na drobne kocke (0,5 x 0,5 cm) in ga dodamo k masi, začinimo in odstavimo z ognja. Primešamo kuskus, sir za žar in sredico paradižnikov.
5. Pečico vključimo na 200 stopinj.
6. Pripravimo omako: čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V kozici na olju prepražimo čebulo, da postekleni (3–4 minute), nanjo stresemo česen in popražimo, da zadiši.
7. Dodamo pločevinko pelatov in kuhamo toliko časa, da se popolnoma razpustijo. Začinimo.
8. V pekač nalijemo paradižnikovo omako. Paradižnike z žlico do vrha napolnimo z nadevom, jih pokrijemo z odrezanim delom in zlagamo v pekač z omako. V pečici pečemo 20 minut.
Piščančja nabodala z zelenjavo iz voka
Imeli so ambicijo, da bi naredili kariero kot ražnjiči, pa se ni izšlo. Porabimo gobice, ki smo jih nameravali peči kot prilogo, in papriko, ki ji tudi ni bilo sojeno postati solata.
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 mlade čebule
- 2 stroka česna
- 1/3 pora
- 500 g piščančjih ražnjičev
- 100 g šampinjonov
- 1/2 glave cvetače
- 6 zelenih špargljev
- 1/2 glave brokolija
- 1 rumena paprika
- 1 rdeča paprika
- začimbe: sol, poper, mleta rdeča paprika, kari
Priprava
1. Vso zelenjavo operemo in očistimo. Meso snamemo z nabodal.
2. Mlado čebulo in šparglje narežemo na kose, dolge 3 cm. Por narežemo na kolobarje, česen na tanke lističe. Večje šampinjone lahko razpolovimo ali narežemo na četrtinke.
3. Brokoli in cvetačo razdelimo na cvetove.
4. Rumeno in rdečo papriko narežemo na kocke velikosti 2 x 2 cm.
5. V voku ali podobni posodi na močnem ognju na olju zelo na hitro prepražimo mlado čebulo in por. Dodamo česen in nato piščanca. Prepražimo toliko, da dobi meso lepo barvo in hrustljavo skorjico, približno 10 minut. Primešamo šampinjone in pražimo še 5 minut.
6. Dodamo šparglje, brokoli in cvetačo. Spet pražimo. Nazadnje primešamo rumeno in rdečo papriko. Zelenjava mora ostati hrustljava.
7. Začinimo in pomešamo.
8. Jed postrežemo samostojno s svežo lepinjo – ki smo vas jo naučili peči v prejšnji številki.
Mesne kroglice s špageti
Naj vam prišepnemo: to so v resnici čevapčiči. Naj vam prišepnemo še nekaj: uporabno tudi sicer, brez uničenega piknika, kot ideja za hitro kosilce med tednom.
- 2 žlici oljčnega olja
- 500 g čevapčičev
- paket špagetov
- začimbe: sol, poper, mleta rdeča paprika
- Paradižnikova omaka
- srednje velika čebula
- 3 stroki česna
- pločevinka pelatov v koščkih (450 g)
- začimbe: sol, poper, mleta rdeča paprika, bazilika, origano, majaron
Priprava
1. Iz mase za čevapčiče oblikujemo kroglice. Velikost prilagodimo okusu: en čevapčič je lahko ena kroglica (tako smo delali mi), lahko pa iz njega naredimo tudi dve ali tri manjše.
2. Kroglice na ponvi z malo maščobe hitro opečemo, da dobijo skorjico. Pri večjih bo trajalo približno 10 minut. Preložimo jih na krožnik.
3. V isto ponev stresemo nasekljano čebulo in jo posteklenimo. Nato dodamo sesekljan česen, da zadiši, in pločevinko pelatov. Začinimo in v omako vrnemo še mesne kroglice. Kuhamo 15 minut, vsake toliko premešamo.
4. Medtem skuhamo testenine po navodilih na embalaži. Stresemo jih v posodo s pripravljenimi kroglicami in postrežemo.
Namig: Takšna omaka je odlična tudi s krompirjevim pirejem
Priporočamo tudi: Presenečeni boste, kako vam pečica lahko pomaga pomiti umazano posodo
Fotografije: Sonja Ravbar
Datum Objave: 7.5.2021 ob 10:05