Odprta Kuhinja

3 največje zmote pri pripravi solate: kako pomembno je, ali dodamo prej kis ali olje

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Pomlad je en sam slavospev skledam zelenjave. Naše telo po dolgi zimi hlepi po vitaminih, hrustljavosti, svežih barvah in vse to utelešajo solate.


Ker pa je v naši gastronomski kulturi navada, da jim dodamo neki preliv in jih ne uživamo kar samih, kot zajci, majhen uvid v to, kaj se zgodi, ko nežne zelene listke solate polijemo s kisom in oljem.

Zmota številka ena: zakaj solata postane mlahava in grda


Večina bi verjetno odgovorila, da zato, ker jo razžre kis, to je pač njegova narava. Zmota: tisti žalostni prizor, ki nas čaka na dnu solatne sklede, če si jo damo na stran, da jo bomo pojedli pozneje, povzroči olje, so ugotovili. Solatni listi so namreč prevlečeni s tankim filmom, ki jih ščiti pred vremenskimi vplivi, recimo preprečuje, da bi vanje vdrla vsaka kaplja dežja. Ta film je po svoji naravi voščen – in zato v resnici olje, ne kis, zlahka vstopi v listek in takrat gre z njim res navzdol.

Zmota številka dve: vseeno je, ali solato najprej polijemo s kisom ali oljem


Ne, sploh ni res. Ravno zaradi tega voščenega filma je pomembno, kaj damo prej, in to je – kis, limonov sok ...! Ta namreč ne prodre v list in naredi dodaten film. Vsak, ki je kdaj poskušal pomešati olje in vodo, bo vedel, da bo olje splavalo na vrh, in zato ga bo na svoji površini, stran od solate, zadržal tudi kis.

Zmota številka tri: kis in olje se lahko pomešata s silovitim in dolgotrajnim mešanjem


Lahko poskusite, uspelo vam ne bo. Molekule kisa in olja gredo skupaj toliko kot pes in mačka in potrebujejo nekaj, kar jih bo povezalo, na primer tako, da bo na enem koncu pod roko prijelo olje, pod drugo pa kis in bodo odkorakali v solato. Strokovno temu rečemo površinsko aktivna snov ali surfaktant, kar je kuharsko neprivlačna beseda in zato raje kar takoj povejmo, da med te snovi spadajo na primer jajčni rumenjak, gorčica, med ... Zdaj je najbrž že popolnoma jasno, zakaj prelivi, dresingi, posebej znan in priljubljen je vinaigrette, kondiciji naše solate zares koristijo. Oljni delci so obkoljeni z delci kisa in ne morejo povzročati škode, dodajo pa okus, ki ga vajeno pričakujemo.

Kako torej naredimo dober preliv?


Taka mešanica bo odlična: 4 žličke limonovega soka, 2 žlički vode, žlička dižonske gorčice, nariban srednje velik strok česna, majhna šalotka, 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja, 1/2 žličke soli, 1/4 žličke popra. Zdaj pa res lahko vse daste v steklenico ali posodico in stresate. V hladilniku bo preliv zdržal teden dni, če limonov sok nadomestite s kisom, pa celo pol leta. Pred vsako uporabo pa – znova malo stresemo.
Priporočamo še: Preverite, kakšen pribor imate doma

Naslovna fotografija: Burke/Triolo Productions/Getty Images
Datum Objave: 18.4.2023 ob 08:04

Več iz te teme:

solatakisoljepriprava solatepreliv za solato

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.