Odprta Kuhinja

7 predlogov Bineta Volčiča, kje jesti, kaj piti in nakupiti na Goričkem

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Tu so krasni namigi, ki nam jih je naštel priljubljeni chef, zraven pa še ideja za malo drugačen izlet!


Če se boste med počitnicami podali na Goričko, vam utegnejo priti prav predlogi Bineta Volčiča. Z Gorenjske se je lani preselil v ta ljubi mu del Slovenije, kjer se družina odlično počuti. Vprašali smo ga, kaj bi priporočil vsem, ki jih pot ponese k njim na skrajni severovzhod in jih zanima gastronomija.

1. Oljarna Dajč (Rogašovci)


»Vsi, ki pridejo do nas na Goričko, nas sprašujejo, kam po dobro bučno olje. In vsem povem, da mi bučno olje kupujemo v Oljarni Dajč, ki jo najdemo v vasi Rogašovci, to je sedem minut vožnje od našega doma. Imajo odlične izdelke, so v naši neposredni bližini, pa še lastnika in lastnico dobro poznam in jima zaupam,« pravi Bine Volčič in doda, da na tej domačiji vsakogar prevzame prijetni vonj po praženih bučnicah. »Tja grem vsakih štirinajst dni – če potrebujem olje, ga kupim, sicer pa se v oljarni oglasim na obisk in klepet,« se nasmehne sogovornik.

2. Zadruga Pomelaj


Posestvo Monstera krasijo tudi košarice, spletene iz koruznega ličja. Izdelujejo jih v prekmurski vasi Mala Polana, na Sabolovi domačiji. Tam Zadruga za razvoj podeželja Pomelaj »združuje ljudi, ki si z lokalnimi gradivi in znanji ter novimi priložnostmi in spoznanji sami ustvarjajo svoj vsakdanji zaslužek«. V trgovinici na domačiji (od ponedeljka do petka je odprta od 6.30 do 14.30) boste našli sladke in slane prigrizke ter marmelade, pa tudi iz vrbovih šib narejene pladnje, košare in košarice (denimo za vzhajanje kruha) ter podstavke za vročo posodo, narejene iz koruznega ličja. Vse po zmerni ceni. Če se napoveste, vam z veseljem razkažejo domačijo.

Če tako kot mi obožujete nakupovanje na tržnicah in iščete primerno košaro za sobotni »šoping«, poglejte, kako čudovite cekarje izdelujejo v tej zadrugi!
Če tako kot mi obožujete nakupovanje na tržnicah in iščete primerno košaro za sobotni »šoping«, poglejte, kako čudovite cekarje izdelujejo v tej zadrugi!

3. Gostilna na jasi (Bodonci)


»Tu družina Lülik streže okusne preproste jedi. Gostilno vodi in v njej tudi kuha Ksenija, ki ji pri delu pomagata mož Boštjan in brat Aleš. Kaj naročiti? Malico – naročite tisto, kar ta dan kuhajo za delavce. Vse, kar imajo na žlico, je super, pripravijo pa tudi krasne jedi, ki so značilne za ta del Slovenije,« pravi Volčič. Seveda smo se takoj odpravili na jaso: dödöli so bili odlični, pečenka imenitna, prekmurska gibanica nepozabna, pozdrav iz kuhinje (pogača s česnom) pa takšen, da bo še dolgo ostal v spominu. Še nekaj je bilo odlično: prijazna postrežba.

4. Posestvo Vratarič (Polana)


»Z Nino Vratarič, ki ima ekološko kmetijo, našo družino povezuje posebna zgodba. S Katarino sva se poročila na domačiji Vrataričevih. Nina Vratarič je bila med prvimi, ki je v ljubljansko veleblagovnico dostavljala sveža ekološka jajca. Povezali smo se, spoprijateljili in ji pred leti z veseljem pomagali opremiti kuhinjo, da je lahko začela vlagati sadje in zelenjavo. Nato sva s Katarino nekega dne rekla Nini, da se bova poročila na njeni kmetiji. Sprva je bila začudena, nato se je strinjala. Za poroko je bilo treba marsikaj postoriti, zavihali smo rokave in nastal je poročni prostor v rustikalnem slogu – še uro pred poroko sem bil v delovnih oblačilih in s kladivom v roki urejal zadnje podrobnosti pred prihodom gostov,« se tistega lepega dne spominja Bine Volčič. Na Posestvu Vratarič pa se lahko oglasite, tudi če se ne nameravate poročiti, kajti na tej ekološki kmetiji ponujajo vložnine, sokove, jajca pašne reje, hladno stiskana olja ... Ko so doma, vam z veseljem odprejo trgovinico.

5. Eko trgovina in kmetija Paldauf


V Vučji vasi družina Paldauf vodi ekološko kmetijo, na kateri je tudi trgovinica z domačimi izdelki. V trgovinici na domačiji, kjer tradicija sega v leto 1875, na spletu pa jih najdemo pod imenom BeEko, je blizu 180 izdelkov. Na kmetiji, kjer je vse zastavljeno v sozvočju z naravo, lahko kupimo različne moke, zdrobe in kaše, oljčno olje, sok, hišne testenine, različne namaze, mesnine, med ... Na policah pa so poleg domačih tudi dobrote okoliških kmetovalcev.

6. Mesne dobrote


»Na številnih domačijah na Goričkem in v okolici najdemo odlične domače mesnine,« začne Bine Volčič, preden omeni ime najbolj znanega: »​Kodila – njihovo sušilnico domačih mesnin, h kateri spadata še trgovinica in v zgornjem prostoru restavracija Meet Meat, lahko obiščete v vasi Markišavci pri Murski Soboti.«

ni podpisa
ni podpisa7. Kaj pa pijača?


Najprej vino: v dve kleti bi vas napotil Bine Volčič – Marof in Gjerkeš. Z obema naš znani chef odlično sodeluje: »Vinar Uroš Valcl v sodobni vinski kleti Marof, ki stoji v vasi Mačkovci, izdeluje vrhunsko klasiko. Prisega na sortnost, od tega ne odstopa, in išče perfekcijo. Leon Gjerkeš pa ima vinsko klet v vasi Fikšinci, to je na sosednjem bregu. Njegova vina so dinamična, bela vina, ki jih je treba razumeti.« Za tiste, ki jim ni do vina, je tu lokalna, gorička voda: »Vodo Cana črpajo na sosednjem hribu, imajo tudi trgovinico, ki je poleti ob sobotah odprta med 10. in 14. uro. Direktor in solastnik podjetja Niko Huber je zanimiv sogovornik in tudi vodni somelje.« Še sok, ki nam ga med obiskom postreže Bine Volčič: jabolčni sok s kmetije Džaboka & gruška v kraju Kruplivnik. Na tej stoletni domačiji imajo lično urejene tudi sobe za goste.

ni podpisa
ni podpisa


Bonus namig: izlet z zeliščarjem


Poleg sedmih okusnih predlogov Bine Volčič priporoči še zanimiv izlet. »Lovro Vehovar, ki z družino živi v majhni hiši sredi gozda, ki jo je postavil sam, je odličen. Če se boste napovedali pri njem, vam bo ponudil domač čaj ali želodovo kavo in zraven dodal kak fin prigrizek. Lahko da bo to kostanj, ki mi ga postreže vse leto – ko je zrel, ga posuši in shrani, nato pa skuha, ko dobi obiske,« na zeliščarja, ki z družino vodi Zelišča Korina, opozori znani slovenski chef. Vehovar, ki ima tudi spletno stran, redno pripravlja delavnice in poučne sprehode med rožicami, zato ga le pokličite in povprašajte, kdaj se lahko v njegovi družbi sprehodite po Goričkem.

Čarobna hiška v zelenju. Lastna izdelava. To družino velja spoznati.
Čarobna hiška v zelenju. Lastna izdelava. To družino velja spoznati.

Priporočamo še: Pokukajte v kuhinjo in jedilnico Bineta Volčiča: tako bo kuhal na Goričkem
Datum Objave: 14.7.2023 ob 07:07

Več iz te teme:

izletBine VolčičGoričko

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.