Odprta Kuhinja

Čudovite in preproste dekoracije, ki bodo polepšale praznovanje velike noči

kkshepel/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Le še nekaj dni nas loči do velikonočnega vikenda in čas je, da okrasimo svoje domove – pa tudi mizo!


Vsak praznik zapoveduje svoje tradicije in pred nami je velika noč, ki narekuje, da mizo obložimo s pisanimi pirhi, potico, šunko in hrenom. Seveda temu klasičnemu meniju lahko po želji dodamo tudi kakšno kulinarično posebnost, nekaj prostora za eksperimente se bo gotovo našlo. Dobrodošla pa je tudi ustvarjalnost pri pripravi dekoracije, saj bomo z domiselnimi pogrinjki dosegli tisto pravo praznično vzdušje.

Tokrat smo navdih poiskali na družbenih omrežjih in izbrali nekaj prikupnih idej, ki se nam niso zdele preveč zapletene za izvedbo. Spodaj preverite, kako enostavno in simpatično okrasiti mizo, vhod in celo okna v vašem domu!

Tradicionalna vaza


Čeprav od božiča še ni minilo veliko časa, se ponovno lotevamo obešanja okraskov na vejice. A tokrat v stanovanju seveda ne bomo postavljali smreke. Namesto nje bomo okraske, ki bodo v obliki jajc, obesili na šopek vejic, ki jih bomo shranili v lično vazo. Navadno dekorativna ali čokoladna jajčka obešamo na vejice skodrane leske, čudovito pa bo videti tudi cvetoča forzicija.

Aranžma iz jajčnih lupin


Jajca se za veliko noč na mizi pojavljajo v najrazličnejših različicah. Od čokoladnih v različnih velikostih do pirhov najrazličnejših barv. Za okras pa lahko porabimo tudi jajčne lupine, ki jih za veliko noč lahko spremenimo v simpatične vaze. V tem primeru seveda uporabimo lupino surovih jajc, ki jih previdno razbijemo, da odstranimo vrh, jajce izpraznimo, izperemo pod vodo in nato vanj vložimo poljubno oblikovan šopek travniških cvetlic.

Takšna in drugačna gnezdeca


Vemo, da bomo v naravi (ali pa vsaj ne v trgovini) jajca najpogosteje našli v gnezdu. Te lahko oblikujemo na najrazličnejše načine. V obliki gnezda pripravimo španske vetrce in vanje položimo čokoladna jajca. Naredimo jih lahko tudi iz slame in jih v pogrinjek vključimo tako, da vsak izmed gostov na krožnik dobi po eno slamnato gnezdo, v katerem počiva pisanka. Izjemno preprosto gnezdece pa lahko ustvarimo tudi tako, da v trgovini kupimo krofe z luknjo in jajca položimo kar nanje.

Okrašene embalaže


Čeprav smo v odstavku višje govorili o gnezdih, je bolj verjetno, da se boste z jajci srečali v kartonasti embalaži. Ker je ta navadno nevtralne sivkaste barve, jo lahko v nekaj potezah olepšamo in porabimo kot dekoracijo praznične mize. Vanjo lahko položimo pisanke ali čokoladna jajca. Dodamo nekaj cvetlic in videti bo prav prikupno.

Venček


Našli pa smo še eno zelo izvirno idejo, kako porabiti embalaže, v katerih smo domov prinesli jajca. Jana Koteska jih je razrezala na manjše dele, nato pa nastale tulce pobarvala z vodenimi barvami ter jih nanizala v čudovite venčke. Med tulce je dodala slamice, ki dele embalaže držijo na ravno pravi razdalji. Za osnovo je uporabila kovinski obroč, kakršnega imate morda doma še od božiča, sicer pa ga boste našli v trgovinah z dekoracijo in materiali za ustvarjanje doma. Piko na i bo dodala še pentlja in venček že lahko obesite na vhodna vrata ali okno.

Preberite še: Čudoviti pirhi, pobarvani s pomočjo sode bikarbone

Fotografija: kkshepel/Getty Images
Datum Objave: 4.4.2023 ob 07:04

Več iz te teme:

dekoracijavelika nočvenecvejice

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.