Odprta Kuhinja

Deset priljubljenih živil, ki jih bo na svetu kamlu zmanjkalo

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Nekatere rastlinske vrste namreč izumirajo, drugih pa zaradi klimatskih sprememb ne bomo mogli več gojiti v enakih količinah kot doslej.Ko odpremo družbena omrežja, je videti, kot da vsi na svetu jedo ene in iste jedi, množična potrošnja surovin zanje pa v resnici ni ravno dober znak za našo prihodnost. Zaradi podnebnih sprememb in potreb po ogromnih zalogah najbolj priljubljenih živil na svetu, se namreč obetajo neprijetne novice. Kot piše portal Insider, bodo nekatera živila kmalu postala prava redkost.

Spodaj preberite, katere jedi moramo začeti bolj ceniti, dokler jih še lahko položimo na mizo.

Avokado


Zeleni sadež z visoko vsebnostjo zdravih maščob je v zadnjih letih sprožil pravo avokadomanijo, a kmalu lahko toast z zelenim namazom postane le še domena bogatih. Avokadovo drevo za rast namreč potrebuje ogromno vode, natančneje, za pridelavo enega sadeža je potrebnih kar 272 litrov vode, ta pa počasi postaja ne tako samoumevna dobrina.

Čokolada


Glavna sestavina čokolade je kakav, ki ga pridobivajo na plantažah kakavovca. To drevo za rast potrebuje posebne pogoje, ki obstajajo le v pasu 20 stopinj severno in južno od ekvatorja. Podnebne spremembe ogrožajo idealne pogoje: če bo šlo tako naprej, bo kakav postal prava redkost.

Soja


Ogrozitev pogojev, v katerih raste soja, lahko za svet pomeni pravo katastrofo, saj na tej surovini temelji prehrana marsikaterega naroda. Tofu, miso juha in podobne dobrote lahko kmalu postanejo precej redki.

Pšenica, koruza in riž


Tako kot soja, so tudi žitarice nadvse pomembne za celotno svetovno populacijo in njihovo izumrtje lahko sproži svetovno lakoto. Pridelava teh surovin, ki predstavljajo kar 51 odstotkov dnevnih kalorij, zaužitih po svetu, naj bi se do leta 2050 zmanjšala za kar 33 odstotkov.

Vino


Od več kot 1100 vrst trte na svetu jih za pridelavo najbolj priljubljenih vin uporabljamo le približno en odstotek. Zaradi podnebnih sprememb naj bi se v naslednjih petdesetih letih pridelava vina zmanjšala za kar 85 odstotkov.

Jagode in češnje


Najbolj priljubljene poletne sadeže ogroža vse bolj vroče podnebje, ki upočasnjuje cvetenje njihovih rastlin ter s tem zmanjšuje pridelek. Cena sadežev bo zato v prihodnosti precej narasla.

Javorjev sirup


Javorjeva drevesa za uspevanje potrebujejo posebno hladne pogoje in globalno segrevanje jih je že začelo ogrožati. Sirupa, ki ga pridelujejo iz dreves in ga vsi veselo prelivamo po palačinkah, bo tako vse manj.

Kava


Ekologi opozarjajo, da kava postaja vse redkejša dobrina in njena pridelava naj bi se do leta 2050 v Latinski Ameriki zmanjšala za kar 88 odstotkov.

Čičerika


Vse pogostejše suše, ki prizadevajo različne pokrajine po svetu, vplivajo tudi na rast čičerike. Pomanjkanje vode je trenutno že zmanjšalo njeno pridelavo za 40 odstotkov.

Banane


Tudi bananovci potrebujejo za rast precej vlage in vse višje temperature povzročajo pravo paniko. Najbolj priljubljeno vrsto banan pa v zadnjem času ogroža tudi rastlinska bolezen, ki je že prizadejala precejšnjo škodo plantažam po svetu.

Arašidovo maslo


Marsikdo ne ve, da arašidi ne rastejo na drevesih, temveč jih izkopljejo iz zemlje, ki pa je zaradi ekstremov v vremenu enkrat presuha, drugič prevlažna. Takšni pogoji ogrožajo njihovo rast.
Preberite še: Deset koristnih nasvetov za kuhanje testenin

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 23.2.2018 ob 16:02

Več iz te teme:

živilaglobalno segrevanje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.