Odprta Kuhinja

Do kdaj moramo v resnici porabiti lanski krompir

Odpri galerijo
A+   A-
Ali je krompir, ki odžene kalčke, sploh še primeren za v lonec?


Krompir, ki ga v shrambi hranimo od lanske sezone, postaja vse bolj naguban, iz njega pa rastejo kalčki, ki se vse bolj prepletajo po tem gomolju. Zavedati se moramo, da je njegova užitnost na tej točki vprašljiva.

Toksičen solanin


Ste se kdaj vprašali, zakaj krompirja nikoli ne jemo surovega? Vsebuje namreč toksično snov solanin. Ker se izniči pri visokih temperaturah, ko gomolj kuhamo, in še bolj takrat, ko ga cvremo, ni s tem načeloma nobenih težav. Te se pojavijo šele ob ozelenitvi krompirja in ko ta začne poganjati kali.

Kadar je na toplem in svetlem, se dokaj hitro zgodi oboje. V zelenih delih krompirja in v krompirjevih kalčkih je koncentracija toksičnega solanina bistveno večja, zato ne moremo več računati s tem, da bo vse v redu, če ga le dobro prekuhamo. Solanin se nabira tudi v olupkih in očesih.

Tistega, ki je začel kaliti, je tako najbolje čim prej porabiti, sploh dokler je še čvrst, kalčki pa kratki. Pozneje se bo koncentracija solanina s kalitvijo le še povečevala.
Kalčki poganjajo tudi iz čebule, a zanjo velja ravno nasprotno: ti deli so užitni, zdravi in hranilni. TUKAJ lahko preberete, kako jih uporabimo.

Znaki zastrupitve


Takšen krompir lahko povzroči blago zastrupitev, ki se občuti kot:

  • pekoč okus v ustih,

  • občutek teže v želodcu,

  • glabobol v nekaj urah ali tudi dan po užitju.


Še posebno previdne naj bi bile nosečnice.
Preberite tudi: Zakaj moramo česnu pred uporabo odstraniti kalček

Besedilo: Beba Splichal
Naslovna fotografija: YelenaYemchuk/Getty Images

Deloindom.si: Za takšne primere bi morali doma vedno hraniti kos krede
Datum Objave: 3.3.2023 ob 11:03

Več iz te teme:

krompirkalčkisolanin

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja